SUPERPRZEPIS

Tort z truskawkami i czekoladą

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Tort z truskawkami i czekoladą Więcej zdjęć (5)

To jest duży ii bardzo smaczny tort, który dzięki truskawką przypomina ciepłe dni, oczywiście można zrobić z połowy porcji.

Składniki:

Tort z truskawkami i czekoladą

 

  • Ciasto:
  • 10 jaj
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Mus truskawkowy
  • 80 dag mrożonych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru
  • bita śmietana:
  • 350 ml śmietany 30%
  • 2 śmietany w proszku np. śnieżki
  • 1 opakowanie czekoladowych kropelek lub grubo pokrojona gorzka czekolada
  • dodatkowo:
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki cukru pudru
  • wino truskawkowe do nasączenia

Sposób przygotowania:

Tort z truskawkami i czekoladą
Ciasto: Białka oddzielić i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i nadal ubijać, Kiedy mamy już sztywną białą bezę to delikatnie połączyć ją z żółtkami i przesianą mąką wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do dużej tortownicy i piec około 40-45 minut w temp. 180-190st. Mus truskawkowy: Galaretki i żelatynę rozpuścić w szklance wody lub najlepiej odlać płyn z truskawek który powstał jak się rozmrażały, zagotować i w tym rozpuścić galaretki. Truskawki rozmrozić, odlać nadmiar soku i zmiksować z cukrem, następnie wymieszać z galaretką. Bita śmietana: Śmietanę 30% ubić razem ze Śnieżką i wymieszać z czekoladą . Upieczone i ostudzone ciasto przeciąć na trzy krążki i dokładnie nasączyć je winem truskawkowym. Dolny krążek ciasta umieścić na paterze i wyłożyć na nim gęsty mus truskawkowy, przykryć drugim i posmarować bitą śmietaną na koniec położyć ostatni krążek ciasta. Cały tort posmarować ubitą śmietaną z cukrem pudrem i żelatyną rozpuszczoną w małej ilości wody( ja dodatkowo zabarwiłam na różowo barwnikiem), zrobić dekoracyjne róże dokoła tortu i w środek wlać trzecią galaretkę rozpuszczoną w mniejszej ilości wody jak jest podana na opakowaniu, dowolnie ozdobić i dokładnie schłodzić.
Tort z truskawkami i czekoladą
Upieczone i ostudzone ciasto przeciąć na trzy krążki
Tort z truskawkami i czekoladą
dolny krążek ciasta umieścić na paterze i wyłożyć mus
Tort z truskawkami i czekoladą
Etap 3
Tort z truskawkami i czekoladą
Etap 4