Sposób przygotowania:
Tort z truskawkami
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek dodać cukier i ubijać, aż piana będzie bardzo sztywna, następnie dodać żółtka jajek i delikatnie mieszamy. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia, następnie ostrożnie dodać do ubitych jajek. Przygotowane ciasto przelać do tortownicy (30 cm średnicy) i piec w temp. 180 st około 35 minut po upieczeniu wystudzić i przeciąć na trzy krążki. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i żelatyny przygotowanej zgodnie z przepisem na opakowaniu z ubitej śmietany odłożyć około 1/4 do posmarowania wierzchu Dolny krążek ciasta ułożyć ponownie w formie rozsmarować na nim połowę śmietany przeznaczonej do przełożenia ciasta na śmietanie ułożyć dużo pokrojonych truskawek i połowę startej czekolady, przykryć drugim i na nim rozsmarować resztę śmietany, truskawki i czekolada przykryć ostatnim krążkiem ciasta który posmarować odłożoną śmietaną na niej ułożyć truskawki ( ja dodałam jeszcze brzoskwinie) i zalać gęstniejącą galaretka przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawić na kilkanaście godzin do zastygnięcia. Moje ciasto wyszło tak wysokie, że musiałam zrobić dodatkowy wyższy brzeg na galaretkę.