Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Tort śmietankowy z borówkami amerykański

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

smaczny torcik z sezonowymi owockami

Tort śmietankowy z borówkami amerykański Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort śmietankowy z borówkami amerykański

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 8 łyżek maki
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyzki oleju
  • Masa:
  • 0,5 l Smetany 30%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyzki zelatyny
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 kg borówek amerykańskich

 

Sposób przygotowania:

Tort śmietankowy z borówkami amerykański
Białka i żółtka oddzielić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Gdy będą twarde dodać żółtka i zmiksować. Następnie do naczynia z ubitymi jajkami przesitować mąke i proszek do pieczenia. Dodać olej i delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach ok. pół godziny. Przygotowac żelatynę. Odlać 1/3, resztę ostudzić. Śmietane ubić na wysokich obrotach na puszystą masę. Dodać cukier puder i zimną zelatynę i zmiksować. Biskzopta przeciąc na pół i przełożyć masą. Częścią masy posmarować wierzch. Na tym rozrzucić borówki amerykańskie. Polac pozostałą ostudzona już żelatyną. Wstawic do lodówki.
Tort śmietankowy z borówkami amerykański
biszkopta pieczemy około 25 minut w 180 stopniach
Tort śmietankowy z borówkami amerykański
biszkopta przecinamy i smarujmey masą śmeitankową
Tort śmietankowy z borówkami amerykański
na wierzchu rozsypujemy opłukane i obsuszone borówki amerykańskie