Sposób przygotowania:
Tort śmietankowy z masą batonikową.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito wprost do miski z masą jajeczną. Wymieszać i wlać masę do natłuszczonej i wyłożonej arkuszem pergaminu wyciętym w koło tortownicy o średnicy 28 cm. Wstawić do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piec z 20 min. Po upieczeniu, wyjąć , wystudzić, otworzyć boki tortownicy i zdjąć. Biszkopt przekroić wpół w poprzek długim nożem do przekrajania oraz nasączyć każdy blat 3-4 łyżkami ponczu rumowego. Przenieść dolny blat ciasta na paterę. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i namoczoną w zimnej wodzie żelatyną na sztywno. Wstawić na 45 min. do lodówki w szklanej misie. Do dużego rondla wlać 1/2 l. mleka i wrzucić część rozpakowanych i pokruszonych batoników i mieszać na małym ogniu ,aż się rozpuszczą na średnio gęstą masę. Odstawić na bok naczynie z masą i ostudzić. Część z nich odłożyć do dekoracji. Ostygniętą masą przekładać blat ciasta biszkoptowego, a potem wyłożyć na to masę śmietankową, ale tylko połowę z tego. Nakryć górną częścią blatu ciasta. Pozostałą częścią ubitej śmietany wysmarować boki i wierzch tortu i dekorować dookoła kawałkami pokrojonych batoników i M&M-kami lub perełkami. Podawać pokrojony tort na paterze z łopatką do ciasta.
Malinka16
marietta