WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 615]

Tort śmietanowo - malinowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort klasyczny o smaku śmietanowo - malinowym na cytrynowym biszkopcie ozdobiony czekoladową a'la koronką i ozdobami z masy marcepanowej.

Tort śmietanowo - malinowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort śmietanowo - malinowy

Na biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • cukier waniliowy 16g
  • 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem budyniowy

  • 1 budyń śmietankowy (dałam Winiary specjalny budyń do ciasta)
  • 1,5szkl. mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • ok. 100g masła
  • dżem malinowy

Poncz

  • sok wyciśnięty z 1,5 cytryny
  • kilka łyżeczek cukru
  • 1szkl. gorącej wody

Krem śmietanowy z malinami

  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 śmietan-fix o smaku truskawkowym
  • maliny świeże lub mrożone

Wierzch i boki tortu

Do dekoracji

  • 75 g masy marcepanowej
  • barwniki spożywcze (różowy, żółty i zielony)
  • 2 tabliczki czekolady (1,5 tabliczki gorzkiej i 0,5 tabliczki białej)
  • świeże maliny
  • serduszka cukrowe a9

Sposób przygotowania:

Tort śmietanowo - malinowy

Biszkopt

Białka oddzielić od białek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem jasny krem. Mąki z proszkiem przesiać do oddzielnej miski.
Do ubitych żółtek dodać połowę piany z białek i połowę mąki, wymieszać dodać pozostałą pianę z białek i resztę mąki.

Wymieszać i przelać ciasto do okrągłej tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach + termoobieg do suchego patyczka ok. 50minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na trzy równe blaty.

krem budyniowy

W 0,5szkl. zimnego mleka rozmieszać proszek budyniowy, cukier i mąkę. 1szkl. mleka zagotować i na gotujące mleko wlać zawiesinę. Gotować budyń aż zgęstnieje, mieszając często. Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem.

Poncz

W gorącej wodzie rozpuścić cukier. Przestudzić i wymieszać z sokiem z cytryny.

Krem śmietanowy z malinami

Zimną śmietanę wlać do wysokiego naczynia. Ubić z cukrem i śmietan-fixem na sztywny krem. Połączyć z serkiem mascarpone. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć, posmarować połową dżemu, posmarować kremem budyniowym. Przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć i posmarować resztą dżemu. Posmarować kremem śmietanowym i poutykać w nim maliny. Przykryć trzecim blatem biszkoptu i nasączyć resztą ponczu.

Wierzch i boki tortu

Zimną śmietanę ubić z cukrem i śmietan-fixami. Posmarować masą wierzch i brzegi tortu i ładnie wygładzić. Trochę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć rozetki na wierzchu tortu wokół.

Dekoracja

Masę marcepanową podzielić na tyle części ile kolorów masy che się uzyskać a następnie każdy kawałek masy zagnieść z barwnikiem podsypując cukrem pudrem żeby się nie kleiła. Rozwałkować każdy kawałek masy i wycinać kształty: listki i kółka do różyczek.

Kółka czyli płatki sklejać ze sobą formując kwiatki. Ozdoby odłożyć na talerz i podsuszyć. Najlepiej zrobić je dzień wcześniej. Ułożyć na torcie przed podaniem. Rozłożyć też cukrowe serduszka.

Czekoladę rozpuścić i przelać do rękawa cukierniczego z malutką końcówką do pisania. Zrobić napis na wierzchu. Resztę wykorzystać do koronki.

Zmierzyć wysokość tortu i obwód i zrobić z papieru do pieczenia pas o takich wymiarach. Na tym pasie wycisnąć wzory z czekolad i zostawić żeby czekolada zastygła. Następnie owinąć tort papierem i wstawić do lodówki.
Po ok. 30 minutach zdjąć papier a wzór zostanie na torcie.

Tort śmietanowo - malinowy
Czekoladowa a'la koronka z gorzkiej czekolady
Tort śmietanowo - malinowy
Ozdoby z masy marcepanowej przygotowane wcześniej

Tagi:

okazje tort