Sposób przygotowania:
Tort śmietanowo - malinowyBiszkopt
Białka oddzielić od białek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem jasny krem. Mąki z proszkiem przesiać do oddzielnej miski.
Do ubitych żółtek dodać połowę piany z białek i połowę mąki, wymieszać dodać pozostałą pianę z białek i resztę mąki.
Wymieszać i przelać ciasto do okrągłej tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach + termoobieg do suchego patyczka ok. 50minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na trzy równe blaty.
krem budyniowy
W 0,5szkl. zimnego mleka rozmieszać proszek budyniowy, cukier i mąkę. 1szkl. mleka zagotować i na gotujące mleko wlać zawiesinę. Gotować budyń aż zgęstnieje, mieszając często. Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem.
Poncz
W gorącej wodzie rozpuścić cukier. Przestudzić i wymieszać z sokiem z cytryny.
Krem śmietanowy z malinami
Zimną śmietanę wlać do wysokiego naczynia. Ubić z cukrem i śmietan-fixem na sztywny krem. Połączyć z serkiem mascarpone. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć, posmarować połową dżemu, posmarować kremem budyniowym. Przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć i posmarować resztą dżemu. Posmarować kremem śmietanowym i poutykać w nim maliny. Przykryć trzecim blatem biszkoptu i nasączyć resztą ponczu.
Wierzch i boki tortu
Zimną śmietanę ubić z cukrem i śmietan-fixami. Posmarować masą wierzch i brzegi tortu i ładnie wygładzić. Trochę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć rozetki na wierzchu tortu wokół.
Dekoracja
Masę marcepanową podzielić na tyle części ile kolorów masy che się uzyskać a następnie każdy kawałek masy zagnieść z barwnikiem podsypując cukrem pudrem żeby się nie kleiła. Rozwałkować każdy kawałek masy i wycinać kształty: listki i kółka do różyczek.
Kółka czyli płatki sklejać ze sobą formując kwiatki. Ozdoby odłożyć na talerz i podsuszyć. Najlepiej zrobić je dzień wcześniej. Ułożyć na torcie przed podaniem. Rozłożyć też cukrowe serduszka.
Czekoladę rozpuścić i przelać do rękawa cukierniczego z malutką końcówką do pisania. Zrobić napis na wierzchu. Resztę wykorzystać do koronki.
Zmierzyć wysokość tortu i obwód i zrobić z papieru do pieczenia pas o takich wymiarach. Na tym pasie wycisnąć wzory z czekolad i zostawić żeby czekolada zastygła. Następnie owinąć tort papierem i wstawić do lodówki.
Po ok. 30 minutach zdjąć papier a wzór zostanie na torcie.