Sposób przygotowania:
Leniwa drożdżówka z morelami bez wyrabianiaETAP 1:
SKŁADNIKI DO MISKI WIĘKSZEJ DODAWAĆ WG PODANEJ KOLEJNOŚCI I NIE MIESZAĆ = do miski pokruszyć drożdże, rozsypać na drożdżach cukier, wlać roztrzepane widelcem jajka, wlać letnie mleko, wlać olej, wsypać przesianą mąkę, sól, miskę nakryć talerzem i zostawić na blacie kuchennym na 5 godzin, po tym czasie tak wygląda zaczyn ciasta.
ETAP 2:
Morele opłukać, przeciąć na połowę i usuwać pestki.
ETAP 3:
Trzy formy silikonowe 22x15 cm (2 mąż do pracy zabiera), ciasto po 5 godzinach dużą łyżką mieszać, wyrabiać z 2 minuty, ciasto przełożyć do połowy form.
ETAP 4:
Do ciast powciskać gęsto połówki moreli, wierzch posypać pokruszoną czekoladą.
ETAP 5:
Piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50 minut, ciasta dobrze wystudzić w formach, najlepiej upiec wieczorem i rano gotowe do jedzenia, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
nuleczka