ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Leniwa drożdżówka z morelami bez wyrabiania

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna, pachnąca, lekka, wilgotna z morelami drożdżówka bez wyrabiania czyli "leniwa" drożdżówka, najlepsza jest wieczorem upieczona i od rana jedzona.

Leniwa drożdżówka z morelami bez wyrabiania Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Leniwa drożdżówka z morelami bez wyrabiania

 

  • drożdże świeże 10 dag,
  • cukier 1 szklanka,
  • jajka roztrzepane 4 sztuki "L",
  • mleko letnie 2,5 szklanki,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • mąka tortowa 80 dag,
  • sól 1 szczypta,
  • olejek cytrynowy 1 buteleczka,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • morele 1kg,
  • czekolada mleczna z chrupkami 100 gram,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Leniwa drożdżówka z morelami bez wyrabiania

ETAP 1:

Leniwa drożdżówka z morelami bez wyrabiania
Maka powinna być przesiana ciasto jest delikatniejsze.

SKŁADNIKI DO MISKI WIĘKSZEJ DODAWAĆ WG PODANEJ KOLEJNOŚCI I NIE MIESZAĆ = do miski pokruszyć drożdże, rozsypać na drożdżach cukier, wlać roztrzepane widelcem jajka, wlać letnie mleko, wlać olej, wsypać przesianą mąkę, sól, miskę nakryć talerzem i zostawić na blacie kuchennym na 5 godzin, po tym czasie tak wygląda zaczyn ciasta.

ETAP 2:

Leniwa drożdżówka z morelami bez wyrabiania
Morele powinny być miękkie, lepiej odchodzi pestka.

Morele opłukać, przeciąć na połowę i usuwać pestki.

ETAP 3:

Leniwa drożdżówka z morelami bez wyrabiania
Ciasto leniwe z owocami lepiej się piecze w mniejszych formach niż w 1 dużej.

Trzy formy silikonowe 22x15 cm (2 mąż do pracy zabiera), ciasto po 5 godzinach dużą łyżką mieszać, wyrabiać z 2 minuty, ciasto przełożyć do połowy form.

ETAP 4:

Leniwa drożdżówka z morelami bez wyrabiania

Do ciast powciskać gęsto połówki moreli, wierzch posypać pokruszoną czekoladą.

ETAP 5:

Leniwa drożdżówka z morelami bez wyrabiania

Piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50 minut, ciasta dobrze wystudzić w formach, najlepiej upiec wieczorem i rano gotowe do jedzenia, przed podaniem posypać pudrem cukrem.