Sposób przygotowania:
Tort śmietanowo- czekoladowy z figą
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, po jednym żółtku i stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut.
Podobnie przygotowujemy kolejne dwa biszkopty. Śmietanę gotujemy. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamane czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia.
Kiedy masa przestygnie garnek wstawiamy go lodówki na noc. Ubijamy przed przełożeniem tortu. Obrane i pokrojone cytryny gotujemy w podanej ilości wody z cukrem.
Po 10 minutach przecedzamy i studzimy. Biszkopty nasączamy, smarujemy cienko dżemem i kremem z białą czekoladą. Górny tylko nasączamy.
Boki toru dekorujemy nabierając odrobinę kremu na nóż bądź wypukłą część małej łyżeczki. Rozprowadzamy go od dołu do góry delikatnie dociskając.
Resztą kremu dekorujemy spód. Czekoladę rozpuszczamy w mleku i wylewamy na wierzch tortu tak, aby ściekała.
Na środku układamy pokrojoną figę.
Podobnie przygotowujemy kolejne dwa biszkopty. Śmietanę gotujemy. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamane czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia.
Kiedy masa przestygnie garnek wstawiamy go lodówki na noc. Ubijamy przed przełożeniem tortu. Obrane i pokrojone cytryny gotujemy w podanej ilości wody z cukrem.
Po 10 minutach przecedzamy i studzimy. Biszkopty nasączamy, smarujemy cienko dżemem i kremem z białą czekoladą. Górny tylko nasączamy.
Boki toru dekorujemy nabierając odrobinę kremu na nóż bądź wypukłą część małej łyżeczki. Rozprowadzamy go od dołu do góry delikatnie dociskając.
Resztą kremu dekorujemy spód. Czekoladę rozpuszczamy w mleku i wylewamy na wierzch tortu tak, aby ściekała.
Na środku układamy pokrojoną figę.