Sposób przygotowania:
Tort traktor dla rolnika
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po jednym żółtku. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Śmietanę dzielimy na dwie części. Gotujemy w osobnych garnkach. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmujmy z palników i dodajemy połamane czekolady. Do jednej mleczną a do drugiej białą. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy do ostygnięcia a potem wstawiamy oba garnki do lodówki na co najmniej 8 godzin. Ubijamy na sztywno tuż przed przekładaniem biszkoptów.
Cytryny dokładnie obieramy ze skórki. Kroimy w plasterki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru przez 15 minut. Studzimy i przecedzamy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i sokiem cytrynowym na puszystą masę.
Z biszkoptów wykrawamy kształt traktora. Na każde koło wycinamy po dwa krążki. Blaty nasączamy na przemian ponczem i ajerkoniakiem. Również naprzemiennie smarujemy dżemem, powidłami i dwoma rodzajami kremów. Ajerkoniak proponuję dawać pod jasny krem. Koła również nasączamy i smarujemy śmietaną. Zostawiamy je na razie na osobnej desce. Wstawiamy tort do lodówki na godzinę.
Po tym czasie smarujemy wszystko masą maślaną. Ponownie wstawiamy do lodówki. Masę cukrową łączymy z barwnikami. Najpierw proponuję udekorować koła a potem dokleić je do tortu.
Wstawiamy do lodówki na noc.
Śmietanę dzielimy na dwie części. Gotujemy w osobnych garnkach. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmujmy z palników i dodajemy połamane czekolady. Do jednej mleczną a do drugiej białą. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy do ostygnięcia a potem wstawiamy oba garnki do lodówki na co najmniej 8 godzin. Ubijamy na sztywno tuż przed przekładaniem biszkoptów.
Cytryny dokładnie obieramy ze skórki. Kroimy w plasterki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru przez 15 minut. Studzimy i przecedzamy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i sokiem cytrynowym na puszystą masę.
Z biszkoptów wykrawamy kształt traktora. Na każde koło wycinamy po dwa krążki. Blaty nasączamy na przemian ponczem i ajerkoniakiem. Również naprzemiennie smarujemy dżemem, powidłami i dwoma rodzajami kremów. Ajerkoniak proponuję dawać pod jasny krem. Koła również nasączamy i smarujemy śmietaną. Zostawiamy je na razie na osobnej desce. Wstawiamy tort do lodówki na godzinę.
Po tym czasie smarujemy wszystko masą maślaną. Ponownie wstawiamy do lodówki. Masę cukrową łączymy z barwnikami. Najpierw proponuję udekorować koła a potem dokleić je do tortu.
Wstawiamy do lodówki na noc.
gosiapiotrek23
sammakko