rozwodka01

rozwodka01

Szef Kuchni
[Przepisów: 105]

Tort truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zagniatamy ciasto z mąki, wody, soli i cukru, po czym odstawiamy na pół godziny.

Tort truskawkowy

Składniki:

Tort truskawkowy

 

  • 4 porcje
  • 20 dag mąki
  • 8-10 dag masła (lub margaryny)
  • 4 łyżki stołowe wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • Szczypta soli
  • Na wierzch
  • O,5 kg truskawek
  • 3 łyżki stołowe cukru pudru
  • 2 dl śmietanki

 

Sposób przygotowania:

Tort truskawkowy
Następnie rozwałkowujemy je na grubośc około 0,5 cm i wkładamy do 1 większej tortownicy (lub do 2 mniejszych) tak, aby ciasto zachodziło na brzegi na wysokość około 1 cm, nakłuwamy i pieczemy w piekarniku na umiarkowanym ogniu. W tym czasie myjemy truskawki i ubijamy śmietankę. Gdy ciasto wystygnie, układamy na nim truskawki, posypujemy cukrem pudrem i z wierzchu ozdabiamy śmietanką.