czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Tort truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

To pierwszy tort upieczony przeze mnie:) Latem oczywiście warto robić go ze świeżych owoców.

Tort truskawkowy

Składniki:

Tort truskawkowy

 

  • BISZKOPT:
  • 7jajek,
  • 1i1/2 szkl. cukru,
  • 1i3/4 szkl. mąki
  • cukier waniliowy,
  • 2i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

  • KREM:
  • 1i1/2 kost. masła,
  • szkl. cukru + 4 łyżki,
  • 1 kg mrożonych truskawek.

Sposób przygotowania:

Tort truskawkowy
1. Białka ubić z cukrem, dodawać na przemian po jednym żółtku oraz mąkę zmieszaną z proszkiem i wanilią. Wyłożyć na natłuszczoną i wyłożoną pergaminem tortownicę. Piec ok. 35 min w temp. 170st. ostudzić i przekroić na 3 części.2. Margarynę utrzeć na puch. Stopniowo dodawać cukier. Owoce rozmrozić, rozgnieść widelcem,zasypać 4 łyżkami cukru, osączyć. Dodawać po łyżce truskawek. Kremem przełożyć wszystkie warstwy tortu, posmarować wierzch i boki ciasta. Udekorować.

Tagi:

biszkopt