Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1386]

Tort uniwersalny z malinową nutą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 340
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest naprawdę przepyszny i rozpływa się w ustach, a krem z kremówki oraz serka mascarpone wzbogacony o maliny nadaje mu charakteru. Zresztą tak samo jak biszkopt kakaowy.

Tort uniwersalny z malinową nutą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort uniwersalny z malinową nutą

Tortownica o średnicy 24 cm, biszkopt jasny:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki kisielu malinowego

Biszkopt ciemny:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru (ciup mniej niż 1/2 szklanki)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (80g)
  • 2 łyżki kakao (płaskie)

Krem do przełożenia:

  • 500g śmietanki 30-36%
  • 250g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru (płaskie)
  • około 250g malin

Krem do obłożenia:

  • 300 g śmietanki 30-36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru (płaska)
  • 1 opakowanie śmietan-fixu

Dodatkowo:

  • 250 g dżemu malinowego

Nasącznie:

  • około 200 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny

Sposób przygotowania:

Tort uniwersalny z malinową nutą

Biszkopt jasny:

Tort uniwersalny z malinową nutą
Biszkopt należy kroić jak całkowicie ostygnie.

Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania partiami wsypać cukier oraz dodać po 1 żółtku.Na końcu stopniowo wmieszać mąkę przesianą z kakao.Całość przelać do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków nie smarować, ani nie wyściełać).

Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu tortownicę wyjąc z piekarnika i zrzucić na miękkie podłoże, np. na koc z wysokości 30-50 cm.
Biszkopt wstawić do piecyka i tam pozostawić go do ostudzenia.

Ciasto przekroić na 3 równe części.

Biszkopt ciemny:

Tort uniwersalny z malinową nutą
Biszkop ciemny przygotowuje się tak samo jak jasny.

Biszkopt ciemny przygotować tak samo jak jasny.
Z tymże mąkę wymieszać z kakao, a nie kisielem i z tych proporcji wyjdzie 1 krążek.

Krem do przełożenia:

Tort uniwersalny z malinową nutą
Krem powinien być stabilny i niezbyt słodki.

Schłodzoną kremówkę i cukier puder ubić na sztywno i partiami połączyć z mascarpone. Na końcu wmieszać maliny. Całość podzielić na 3 równe części.

Krem do obłożenia:

Tort uniwersalny z malinową nutą
Krem przed użyciem powinien być schłodzony.

Schłodzoną kremówkę i cukier puder oraz śmietan fixem ubić na sztywno.

Tort:

Tort uniwersalny z malinową nutą
Biszkopt ciemny można też ułożyć między jasne.

Tort przygotować w następujący sposób: biszkopt jasny - nasączenie - dżem - krem z mascarpone - biszkopt jasny - nasączenie - dżem - krem z mascarpone - biszkopt jasny- nasączenie - dżem - krem z mascarpone - biszkopt ciemny - nasączenie - obłożenie tortu.

Dekoracja:

Tort uniwersalny z malinową nutą
Tort udekorować według uznania.

Tort udekorować zgodnie z własnymi preferencjami.