Sposób przygotowania:
Tort uniwersalny z malinową nutąBiszkopt jasny:
Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania partiami wsypać cukier oraz dodać po 1 żółtku.Na końcu stopniowo wmieszać mąkę przesianą z kakao.Całość przelać do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków nie smarować, ani nie wyściełać).
Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu tortownicę wyjąc z piekarnika i zrzucić na miękkie podłoże, np. na koc z wysokości 30-50 cm.
Biszkopt wstawić do piecyka i tam pozostawić go do ostudzenia.
Ciasto przekroić na 3 równe części.
Biszkopt ciemny:
Biszkopt ciemny przygotować tak samo jak jasny.
Z tymże mąkę wymieszać z kakao, a nie kisielem i z tych proporcji wyjdzie 1 krążek.
Krem do przełożenia:
Schłodzoną kremówkę i cukier puder ubić na sztywno i partiami połączyć z mascarpone. Na końcu wmieszać maliny. Całość podzielić na 3 równe części.
Krem do obłożenia:
Schłodzoną kremówkę i cukier puder oraz śmietan fixem ubić na sztywno.
Tort:
Tort przygotować w następujący sposób: biszkopt jasny - nasączenie - dżem - krem z mascarpone - biszkopt jasny - nasączenie - dżem - krem z mascarpone - biszkopt jasny- nasączenie - dżem - krem z mascarpone - biszkopt ciemny - nasączenie - obłożenie tortu.
Dekoracja:
Tort udekorować zgodnie z własnymi preferencjami.