WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1711]

Szarlotka krucho - biszkoptowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szarlotka na kruchym spodzie, z biszkoptem na wierzchu, z tartymi na tarce jabłkami, cynamonem do smaku, polukrowana na wierzchu.

Szarlotka krucho - biszkoptowa Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Szarlotka krucho - biszkoptowa

Ciasto kruche:

  • 2 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Biszkopt:

Nadzienie:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Szarlotka krucho - biszkoptowa

ETAP 1:

Składniki na ciasto kruche umieścić w misce, posiekać i zagnieść z nich szybko jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować i przenieść do blachy 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i wymieszać z cukrem, cynamonem i kaszą manną. Wyłożyć na ciasto kruche.

Ciasto podpiec 15 minut w 170 stopniach.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Do piany wmiksować cukier zwykły i waniliowy. Gdy cukier się rozpuści, wmieszać mąkę tortową przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.

Ciasto biszkoptowe rozsmarować na podpieczonej szarlotce. Piec kolejne 45 min. w 170 stopniach. Wystudzić.

Wierzch posmarować lukrem utartym z ok. 3/4 szkl. cukru pudru i soku z cytryny. Szarlotkę schłodzić przed podaniem.

Szarlotka krucho - biszkoptowa
Wystudzona szarlotka posmarowana lukrem cytrynowym
Szarlotka krucho - biszkoptowa
Szarlotka po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Szarlotka krucho - biszkoptowa
Ciasto biszkoptowe rozsmarowane na podpieczonej szarlotce
Szarlotka krucho - biszkoptowa
Starte jabłka wymieszane z dodatkami wyłożone na ciasto
Szarlotka krucho - biszkoptowa
Kruche ciasto rozwałkowane i przełożone do blachy