Sposób przygotowania:
Szarlotka krucho - biszkoptowaETAP 1:
Składniki na ciasto kruche umieścić w misce, posiekać i zagnieść z nich szybko jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować i przenieść do blachy 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i wymieszać z cukrem, cynamonem i kaszą manną. Wyłożyć na ciasto kruche.
Ciasto podpiec 15 minut w 170 stopniach.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Do piany wmiksować cukier zwykły i waniliowy. Gdy cukier się rozpuści, wmieszać mąkę tortową przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
Ciasto biszkoptowe rozsmarować na podpieczonej szarlotce. Piec kolejne 45 min. w 170 stopniach. Wystudzić.
Wierzch posmarować lukrem utartym z ok. 3/4 szkl. cukru pudru i soku z cytryny. Szarlotkę schłodzić przed podaniem.