Sposób przygotowania:
Tort urodzinowyBiszkopty
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier i ponownie ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i zmniejszamy obroty nadal ubijając. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie ubijamy do rozmieszania maki. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 35 min w temp. 180*C.
Tak samo przygotowujemy drugi biszkopt.
Krem do przełożenia
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i ucieramy aż połączy się ze śmietaną.
Składamy placki
Biszkopty przekrawamy na pół i nasączamy z obu stron. Na pierwszy biszkopt rozsmarowujemy powidła wiśniowe i na to krem.Przykrywamy drugą częścią biszkopta i smarujemy kremem.
Kolejny biszkopt smarujemy konfiturą i kremem i przykrywamy ostatnim plackiem. Pamiętajmy by biszkopty były nasączone.
Krem do dekoracji
Na zimnym mleku ubijamy śnieżki z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i ucieramy na puch. Cały tort obsmarowujemy kremem.
Odrobinę odkładamy do kubeczka dodajemy barwnik i robimy napis na torcie. Dekorujemy według własnego uznania.