Sposób przygotowania:
Tartaletki z kremem czekoladowym i śliwkamiETAP 1:
Zagniatamy kruche ciasto: mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy cukier puder, wbijamy jajko. Dodajemy zimne masło, siekamy je nożem. Ciasto zagniatamy do połączenia się składników. Zagniecione ciasto owijamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kawałki przy pomocy foremek. Ciasto przekładamy do foremek, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 20 minut, do zarumienienia.
ETAP 2:
Jajka ubijamy na parze wraz z cukrem, do białości.
Czekoladę łamiemy na cząstki i roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy ubite jajka, a następnie nalewkę, mieszamy, studzimy.
Masło miksujemy, dodajemy krem czekoladowy, miksujemy na jednolitą masę.
ETAP 3:
Śliwki myjemy, osuszamy, odrywamy "ogonki", kroimy na połówki, wyrzucamy pestki.
Śliwki przeznaczone do kremu kroimy w kostkę.
Śliwki przeznaczone do dekoracji kroimy na ćwiartki.
ETAP 4:
Śliwki dodajemy do kremu, mieszamy.
ETAP 5:
Kruche tartaletki wypełniamy kremem. Wierzch dekorujemy ćwiartkami śliwek i mini-bezikami. Wstawiamy do lodówki.