Sposób przygotowania:
Waniliowy tort urodzinowy
Ciasto kroimy na 3 placki,które kolejno dokładnie nasączamy herbatką. W garczku zagotowujemy 250 ml mleka z cukrem,w pozostałym rozrabiamy budyń i dolewamy,gdy zacznie wrzeć,mieszamy jak zacznie gęstnieć wyłączmy gaz i zdejmujemy z palnika.Odstawiamy do przestudzenia i robimy galaretkę w/g przepisu na opakowaniu,wylewamy w płaskie,szerokie naczynie(ja wykorzystuję do tego przykrywkę od naczynia żaroodpornego),czekamy ,aż się zetnie.Do letniego budyniu wmiksowujemy miękkie masło i robimy pierwsza warstwę kremu, którą przykrywamy plackiem biszkoptowym leciutko dociskając i wstawiamy do lodówki.Masę kremową robimy w/g przepisu na opakowaniu,stężałą galaretkę kroimy w kostkę i dodajemy do 2/3 masy tortowej,mieszamy i robimy kolejną warstwę,po czym przykrywamy plackiem tortowym i znowu wstawiamy do lodówki.Po kwadransie obsmarowujemy całe ciasto pozostałą masą,boki obsypujemy wiórkami kokosowymi,a górę zdobimy zgodnie z własną inwencją twórczą owocami porzeczki.
Jolanta27
A.B.