Sposób przygotowania:
Tort w kształcie motyla
Pieczemy biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy żółtka oraz cukier i ponownie ubijamy na puszystą masę. Do masy wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy do formy w kształcie motyla. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Zimny biszkopt przekrawamy na trzy części. 300 ml soku Kubuś wlewamy do garnka i zagotowujemy. Budynie rozpuszczamy w 200 ml soku i wlewamy do gotującego się soku. Mieszamy. Wsypujemy pół opakowania galaretki i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do przestudzenia. Połowę masy budyniowej wykładamy na pierwszy biszkopt i rozsmarowujemy, przykrywamy drugim. Na drugim rozsmarowujemy dżem i przykrywamy trzecim. Na trzecim wykładamy resztę masy budyniowej. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietanfixami, miksując dodajemy porcjami ser mascarpone i cukier puder. Śmietanowy krem wykładamy na wierzch na masę budyniową i smarujemy wokół całego tortu. Tort dekorujemy kolorowymi drażetkami, na środku układamy biszkopt a z rurek waflowych robimy różki. Na koniec tort delikatnie posypujemy startym na tarce biszkoptem.
edytaha
marietta