WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 611]

Tort wiśniowo - cytrynowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tort wiśniowo - cytrynowy powstał na drugie urodziny mojego synka. Składa się z cytrynowego biszkoptu, konfitury wiśniowej, kremu cytrynowego i bitej śmietany.

Tort wiśniowo - cytrynowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort wiśniowo - cytrynowy

 

  • Biszkopt cytrynowy z 5 jaj
  • konfitura wiśniowa
  • gotowy krem cytrynowy do tortów
  • 220 ml zimnego mleka
  • sok z jednej cytryny
  • ok. 1 łyżka cukru
  • 400 ml wody
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 śmietan - fix
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 250 g serka mascarpone
  • dowolne dekoracje

Sposób przygotowania:

Tort wiśniowo - cytrynowy

ETAP 1:

Biszkopt cytrynowy (przepis jest na moim profilu) przekroić na 3 równe blaty. Z soku z jednej cytryny, 1 łyżki cukru i 400ml ciepłej wody zrobić poncz do nasączenia biszkoptu.

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć 1/3 ponczu. Posmarować połową konfitury wiśniowej. Do wysokiego naczynia wlać zimne mleko. Wsypać krem cytrynowy i ubijać ok. 4 minuty aż zesztywnieje.
Do ubitego kremu dodać 125g serka mascarpone i zmiksować.

Połowę kremu wyłożyć na wiśnie. Przykryć drugim blatem biszkoptu i znów nasączyć. Wyłożyć resztę konfitury wiśniowej i resztę kremu cytrynowego. Ułożyć 3 biszkopt. Nasączyć resztą ponczu.

Zimną śmietanę wlać do wysokiego naczynia. Wsypać cukier waniliowy i śmietan - fix i ubić na sztywno. Dodać 125g serka mascarpone i zmiksować do połączenia.

Kremem obłożyć górę i boki tortu i wyrównać. Pozostałym kremem można zrobić rozetki wokół tortu. Udekorować dowolnie. Ja ułożyłam cyfrę z kolorowych cukierków i posypałam posypkami cukrowymi.

Tort wiśniowo - cytrynowy
Tort wiśniowo - cytrynowy po obłożeniu bitą śmietaną
Tort wiśniowo - cytrynowy
Biszkopt nasączony ponczem i posmarowany konfiturą wiśniową
Tort wiśniowo - cytrynowy
Upieczony biszkopt cytrynowy przed rozkrojeniem na 3 blaty
Tort wiśniowo - cytrynowy
poncz przygotowany z soku z cytryny, cukru i wody

Tagi:

okazje tort