Sposób przygotowania:
Tort wiśniowo - cytrynowyETAP 1:
Biszkopt cytrynowy (przepis jest na moim profilu) przekroić na 3 równe blaty. Z soku z jednej cytryny, 1 łyżki cukru i 400ml ciepłej wody zrobić poncz do nasączenia biszkoptu.
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć 1/3 ponczu. Posmarować połową konfitury wiśniowej. Do wysokiego naczynia wlać zimne mleko. Wsypać krem cytrynowy i ubijać ok. 4 minuty aż zesztywnieje.
Do ubitego kremu dodać 125g serka mascarpone i zmiksować.
Połowę kremu wyłożyć na wiśnie. Przykryć drugim blatem biszkoptu i znów nasączyć. Wyłożyć resztę konfitury wiśniowej i resztę kremu cytrynowego. Ułożyć 3 biszkopt. Nasączyć resztą ponczu.
Zimną śmietanę wlać do wysokiego naczynia. Wsypać cukier waniliowy i śmietan - fix i ubić na sztywno. Dodać 125g serka mascarpone i zmiksować do połączenia.
Kremem obłożyć górę i boki tortu i wyrównać. Pozostałym kremem można zrobić rozetki wokół tortu. Udekorować dowolnie. Ja ułożyłam cyfrę z kolorowych cukierków i posypałam posypkami cukrowymi.
SylaUla