Sposób przygotowania:
Tort chałwowo - wiśniowy
Biszkopt: Do misy miksera wkładamy oddzielone od żółtek białka. Ubijamy na sztywno z z dodatkiem cukru. Cukier dosypujemy stopniowo, łyżka po łyżce. Gdy piana jest biała i lśniąca dodajemy kolejno po jednym żółtku. Wyłączamy mikser.
Mąki oraz kakao przesiewamy przez sitko. Partiami powoli wsypujemy do masy i delikatnie mieszamy szpatułką. Masa musi być gładka.
Gotową wlewamy do tortownicy o średnicy 20 cm, wcześniej wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w 160*C przez 25 -30 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu zrzucamy tortownicę z wysokości 50 cm na podłogę.
Ponownie wstawiamy biszkopt do piekarnika aby ostygł. Po wystudzeniu kroimy na trzy blaty.
Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietan fixu oraz cukru pudru. Na końcu dodajemy bardzo mocno rozdrobnioną chałwę.
Złożenie ciasta: Na pierwszym blacie rozkładamy mniejszą połowę kremu, przykrywamy drugim plackiem. Na środkowej części rozsmarowujemy konfiturę wiśniową (zostawiamy jedną łyżkę do dekoracji).
Przykrywamy ją ostatnim biszkoptem. Na górze i po bokach rozsmarowujemy resztę kremu, wygładzamy.
Na górze układamy kleks z konfitury, wierzch obsypujemy posypką karmelową. Chłodzimy w lodówce.
Mąki oraz kakao przesiewamy przez sitko. Partiami powoli wsypujemy do masy i delikatnie mieszamy szpatułką. Masa musi być gładka.
Gotową wlewamy do tortownicy o średnicy 20 cm, wcześniej wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w 160*C przez 25 -30 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu zrzucamy tortownicę z wysokości 50 cm na podłogę.
Ponownie wstawiamy biszkopt do piekarnika aby ostygł. Po wystudzeniu kroimy na trzy blaty.
Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietan fixu oraz cukru pudru. Na końcu dodajemy bardzo mocno rozdrobnioną chałwę.
Złożenie ciasta: Na pierwszym blacie rozkładamy mniejszą połowę kremu, przykrywamy drugim plackiem. Na środkowej części rozsmarowujemy konfiturę wiśniową (zostawiamy jedną łyżkę do dekoracji).
Przykrywamy ją ostatnim biszkoptem. Na górze i po bokach rozsmarowujemy resztę kremu, wygładzamy.
Na górze układamy kleks z konfitury, wierzch obsypujemy posypką karmelową. Chłodzimy w lodówce.