Sposób przygotowania:
Tort kakaowo- waniliowy
Ubijamy na sztywno białka, dodajemy cukier i wanilię, następnie po jednym żółtku. Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem. W przypadku ciemnego biszkoptu dodajemy także kakao. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Śmietanki przelewamy do dwóch garnków. Kiedy się zagotują, dodajemy czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy.
Zimne wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin. Ubijamy na sztywno przed przekładaniem tortu. Z obu cytryn wyciskamy sok.
Gotujemy z odmierzoną ilością wody. Na podkładzie układamy pierwszy jasny biszkopt, nasączamy, smarujemy dżem porzeczkowym i jasnym kremem. Nakładamy biszkopt kakaowy, nasączamy, smarujemy dżemem wiśniowym i brązowym kremem.
Dalej drugi jasny blat nasączamy, smarujemy dżemem porzeczkowym i białym kremem. Cały tort pokrywamy pozostałą bitą śmietaną z mleczną czekoladą.
Na samym dole nakładamy cienką warstwę jasnego kremu, to samo robimy na wierzchu. Wygładzamy całość tak, aby powstał efekt delikatnego cieniowania.
Lukrem robimy falbanki a z masy cukrowej kwiat i motylki. Tort wstawiamy do lodówki na noc.
Śmietanki przelewamy do dwóch garnków. Kiedy się zagotują, dodajemy czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy.
Zimne wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin. Ubijamy na sztywno przed przekładaniem tortu. Z obu cytryn wyciskamy sok.
Gotujemy z odmierzoną ilością wody. Na podkładzie układamy pierwszy jasny biszkopt, nasączamy, smarujemy dżem porzeczkowym i jasnym kremem. Nakładamy biszkopt kakaowy, nasączamy, smarujemy dżemem wiśniowym i brązowym kremem.
Dalej drugi jasny blat nasączamy, smarujemy dżemem porzeczkowym i białym kremem. Cały tort pokrywamy pozostałą bitą śmietaną z mleczną czekoladą.
Na samym dole nakładamy cienką warstwę jasnego kremu, to samo robimy na wierzchu. Wygładzamy całość tak, aby powstał efekt delikatnego cieniowania.
Lukrem robimy falbanki a z masy cukrowej kwiat i motylki. Tort wstawiamy do lodówki na noc.