sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Tort kakaowo- waniliowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tort o dwóch smakach i kolorach. Cała jego słodycz została przełamana dżemem wiśniowym i porzeczkowym.

Tort kakaowo- waniliowy

Składniki:

Tort kakaowo- waniliowy

Składniki

  • biszkopt kakaowy 2szt ( tortownica 24 cm )
  • 2 x 3 jajka
  • 2 x 3/4 szkl mąki
  • 2 x 1/2 szkl cukru
  • 2 x 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 x 1 łyżka kakao

 

  • biszkopt waniliowy 2szt ( tortownica 24 cm )
  • 2 x 3 jajka
  • 2 x 3/4 szkl mąki
  • 2 x 1/2 szkl cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 x 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • nasączenie
  • 2 cytryny
  • 3 szkl wody

 

  • dodatkowo
  • dżem wiśniowy
  • dzem z czarnej porzeczki
  • masa cukrowa
  • lukier

Sposób przygotowania:

Tort kakaowo- waniliowy
Ubijamy na sztywno białka, dodajemy cukier i wanilię, następnie po jednym żółtku. Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem. W przypadku ciemnego biszkoptu dodajemy także kakao. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

Śmietanki przelewamy do dwóch garnków. Kiedy się zagotują, dodajemy czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy.

Zimne wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin. Ubijamy na sztywno przed przekładaniem tortu. Z obu cytryn wyciskamy sok.

Gotujemy z odmierzoną ilością wody. Na podkładzie układamy pierwszy jasny biszkopt, nasączamy, smarujemy dżem porzeczkowym i jasnym kremem. Nakładamy biszkopt kakaowy, nasączamy, smarujemy dżemem wiśniowym i brązowym kremem.

Dalej drugi jasny blat nasączamy, smarujemy dżemem porzeczkowym i białym kremem. Cały tort pokrywamy pozostałą bitą śmietaną z mleczną czekoladą.

Na samym dole nakładamy cienką warstwę jasnego kremu, to samo robimy na wierzchu. Wygładzamy całość tak, aby powstał efekt delikatnego cieniowania.

Lukrem robimy falbanki a z masy cukrowej kwiat i motylki. Tort wstawiamy do lodówki na noc.  



Tagi:

tort