Sposób przygotowania:
Tort z ciasteczkami amaretti i rumemPrzygotowanie ciasta
Jaja z cukrem ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.
Na koniec dodajemy pokruszone ciasteczka amaretti oraz 2 łyżki rumu.
Ciasto dokładnie mieszamy.
Pieczenie ciasta
Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto pieczemy ok. 30-35 minut.
Przygotowanie kremu
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia, po czym przekrawamy na 3 blaty.
Przygotowanie kremu rozpoczynamy od zmiksowania mascarpone z serkiem philadelphia, miękkim masłem, cukrem pudrem i 1 łyżką rumu. Krem miksujemy na gładką masę.
Każdy blat tortu dekorujemy kremem i kładziemy jeden blat na drugi.
Dekorowanie tortu
Wierzch tortu dekorujemy pozostałym kremem i ciasteczkami amaretti.