grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Tort z ciasteczkami amaretti i rumem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tort z ciasteczkami amaretti z dodatkiem rumu, przekładany kremem na bazie mascarpone i serka philadelhpia to niezwykle aromatyczne ciasto, rozpływające się w ustach.

Tort z ciasteczkami amaretti i rumem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort z ciasteczkami amaretti i rumem

Ciasto

  • 200 g ciasteczek amaretti
  • 150 g mąki
  • 50 g cukru
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rumu

Krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g serka philadelphia
  • 50 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżka rumu

Sposób przygotowania:

Tort z ciasteczkami amaretti i rumem

Przygotowanie ciasta

Tort z ciasteczkami amaretti i rumem
Ciasteczka amaretti możemy pokruszyć lub zblendować na "piasek".

Jaja z cukrem ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.

Na koniec dodajemy pokruszone ciasteczka amaretti oraz 2 łyżki rumu.
Ciasto dokładnie mieszamy.

Pieczenie ciasta

Tort z ciasteczkami amaretti i rumem
Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto pieczemy ok. 30-35 minut.

Przygotowanie kremu

Tort z ciasteczkami amaretti i rumem

Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia, po czym przekrawamy na 3 blaty.

Przygotowanie kremu rozpoczynamy od zmiksowania mascarpone z serkiem philadelphia, miękkim masłem, cukrem pudrem i 1 łyżką rumu. Krem miksujemy na gładką masę.

Każdy blat tortu dekorujemy kremem i kładziemy jeden blat na drugi.

Dekorowanie tortu

Tort z ciasteczkami amaretti i rumem

Wierzch tortu dekorujemy pozostałym kremem i ciasteczkami amaretti.

Tagi:

ciasto tort