Sposób przygotowania:
Tort z karmelem, owocami i orzechami
1.Kilka godzin lub nawet dzień wcześniej niż przygotowanie tortu przygotować sos karmelowy. Do garnuszka o grubym dnie wsypać cukier, rozprowadzić go po całym dnie równą warstwą i podgrzewać na średnim ogniu aż zbrązowieje nie mieszając. Następnie wlać wodę i bardzo energicznie wymieszać aż cukier się rozpuści (uwaga bo pryska). Gotować przez minutę, następnie wlać śmietankę i podgrzewać jeszcze przez około 5 minut. Jako ostatnie dodać masło oraz sól, wymieszać do połączenia się składników i podgrzewać aż do wyraźnego zagęszczenia. Schłodzić w lodówce. 2.Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder a następnie stopniowo żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto upiec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni C. Wystudzić. 3.Ciasteczka zmielić i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm i dobrze docisnąć. Włożyć do lodówki. 4.Na ciasteczkowy spód wykładamy maliny. Przygotowujemy krem budyniowy. Budyń przygotowujemy wg. instrukcji na opakowaniu używając nieco mniej mleka niż jest zalecane. Studzimy. Miękkie masło ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo budyń i mieszamy aż masa będzie jednolita. Krem budyniowy wykładamy na maliny. Na kremie budyniowym układamy wcześniej upieczony i wystudzony biszkopt. Biszkopt smarujemy sosem karmelowym (powinien być bardzo gesty) i posypujemy poszatkowanym orzeszkami ziemnymi. 5.Przygotowujemy masę z mascarpone: Kremówkę ubijamy na sztywno. W osobnym naczyniu ubijamy serek mascarpone i dodajemy do niego stopniowo bita śmietanę oraz sok z kwiatów bzu do smaku. Masę wykładamy na tort jako ostatnia warstwę. 6. Tort dekorujemy jagodami, malinami i płatkami czekolady i liśćmi mięty.
marietta