Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Tort Irish Cream Caramel z chrupiącymi migdałami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepyszne ciasto serowe z nutką likieru , tak strasznie lubianego przez kobiety i chrupiącymi ciasteczkami z karmelem.

Tort Irish Cream Caramel z chrupiącymi migdałami

Składniki:

Tort Irish Cream Caramel z chrupiącymi migdałami

 

  • SKŁADNIKI :
  • ( tortownica 16 cm )
  • BISZKOPT :
  • jajko - 2 szt
  • cukier - 1/3 szkl
  • mąka pszenna - 0,5 szkl
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • PONCZ :
  • kawa rozpuszczalna - 1 łyżka
  • mleko - 100 ml
  • MASA :
  • ser biały 3-krotnie mielony - 300 g
  • masło - 100 g
  • duże żółtko - 1 szt
  • cukier puder - 2 łyżki
  • mleko w proszku - 1 szkl
  • żelatyna - 2 łyżeczki
  • domowy likier śmietankowo - czekoladowy - 4 łyżki
  • płatki migdałów - 50 g
  • DO DEKORACJI :
  • płatki migdałów - 50 g
  • czekolada deserowa - 50 g
  • ciastka z karmelem w czekoladzie - ok. 20 szt

Sposób przygotowania:

Tort Irish Cream Caramel z chrupiącymi migdałami
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Jajka wbijamy do miski , dosypujemy cukier i ubijamy 10 minut mikserem na puszysty krem. Stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Szybko , ale delikatnie mieszamy , a następnie wylewamy do wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia tortownicy. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Studzimy. PONCZ: Mieszamy rozpuszczalną kawę z ciepłym mlekiem , lekko studzimy i nasączamy upieczony biszkopt. LIKIER: Będzie nam potrzebny do masy serowej. * śmietana 36% – 125 ml * czekolada deserowa - 2 kostki * kawa rozpuszczalna – 1 płaska łyżeczka * mleko skondensowane słodzone – 2 łyżki * masa krówkowa – 2 łyżki * alkohol ( whiskey ) – 1/4 szkl Odrobinę śmietany podgrzewamy , rozpuszczamy w niej kawę i czekoladę. Dodajemy resztę śmietany , masę krówkową i mleko skondensowane – dokładnie mieszamy. Dolewamy alkohol i ponownie mieszamy. Przelewamy do butelki , chłodzimy. MASA : Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody , dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Żółtko ubijamy z cukrem , i nie przerywając ubijania dodajemy miękkie masło – dokładnie miksujemy. Łyżka po łyżce dodajemy 3-krotnie ( to ważne! ) zmielony ser biały , a następnie mleko w proszku i 4 łyżki przygotowanego wcześniej likieru. Dodajemy przestudzoną ( ale nie zimną! ) żelatynę i jeszcze raz mieszamy. Nasączony biszkopt wkładamy do tortownicy , boki obkładamy przekrojonymi na pół ciasteczkami ( jeśli nie chcą stać delikatnie natłuszczamy tortownicę ). Posypujemy podprażonymi płatkami migdałów. Zalewamy masą, wygładzamy wierzch. Całość obficie posypujemy posiekaną czekoladą i resztą podprażonych płatków migdałów. Zostawiamy w lodówce na ok. 3 godziny. Zajadamy! Smacznego!