Sposób przygotowania:
Tort Irish Cream Caramel z chrupiącymi migdałami
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Jajka wbijamy do miski , dosypujemy cukier i ubijamy 10 minut mikserem na puszysty krem. Stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Szybko , ale delikatnie mieszamy , a następnie wylewamy do wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia tortownicy. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Studzimy. PONCZ: Mieszamy rozpuszczalną kawę z ciepłym mlekiem , lekko studzimy i nasączamy upieczony biszkopt. LIKIER: Będzie nam potrzebny do masy serowej. * śmietana 36% – 125 ml * czekolada deserowa - 2 kostki * kawa rozpuszczalna – 1 płaska łyżeczka * mleko skondensowane słodzone – 2 łyżki * masa krówkowa – 2 łyżki * alkohol ( whiskey ) – 1/4 szkl Odrobinę śmietany podgrzewamy , rozpuszczamy w niej kawę i czekoladę. Dodajemy resztę śmietany , masę krówkową i mleko skondensowane – dokładnie mieszamy. Dolewamy alkohol i ponownie mieszamy. Przelewamy do butelki , chłodzimy. MASA : Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody , dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Żółtko ubijamy z cukrem , i nie przerywając ubijania dodajemy miękkie masło – dokładnie miksujemy. Łyżka po łyżce dodajemy 3-krotnie ( to ważne! ) zmielony ser biały , a następnie mleko w proszku i 4 łyżki przygotowanego wcześniej likieru. Dodajemy przestudzoną ( ale nie zimną! ) żelatynę i jeszcze raz mieszamy. Nasączony biszkopt wkładamy do tortownicy , boki obkładamy przekrojonymi na pół ciasteczkami ( jeśli nie chcą stać delikatnie natłuszczamy tortownicę ). Posypujemy podprażonymi płatkami migdałów. Zalewamy masą, wygładzamy wierzch. Całość obficie posypujemy posiekaną czekoladą i resztą podprażonych płatków migdałów. Zostawiamy w lodówce na ok. 3 godziny. Zajadamy! Smacznego!
luna76
marietta