Tort malinowy uśmiech

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Tort malinowy uśmiech na urodziny mojej córki - uwaga jest mało słodki bo my nie lubimy bardzo słodkich tortów. Można dodać więcej cukru.

Tort malinowy uśmiech Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort malinowy uśmiech

 

  • 1 paczka herbatników pełnoziarnistych Degistive
  • 50 g masła
  • 1 op. serka mascarpone (250 g)
  • 400 g śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5-6 łyżeczek żelatyny
  • woda do rozpuszczenia żelatyny
  • 1/2 kg malin plus dekoracja

Sposób przygotowania:

Tort malinowy uśmiech
Ja dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, ale to nie jest konieczne. Herbatniki pokruszyć, zagnieść z masłem, wyłożyć masą dno tortownicy równomiernie i wstawić do lodówki (najlepiej do zamrażalnika). Ubić śmietanę dokładając po łyżce cukier, twaróg, sok z cytryny. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie na koniec wymieszać bitą śmietanę ze schłodzoną żelatyną. Układać warstwy na dnie z ciasteczek: 1/3 masy tortowej - wyrównać nożem, maliny, 1/2 masy tortowej, maliny, 1/3 masy tortowej. Górę udekorować malinami: uśmiech, brwi z wiórków czekoladowych. Na brzegach udekorować pokruszonymi bezami. Wstawić do lodówki na min. 2,5 godziny. Ja wstawiłam na całą noc.
Tort malinowy uśmiech
Warstwa masy tortowej i malin
Tort malinowy uśmiech
Tort malinowy uśmiech w przekroju