czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 983]

Tort z cukierkami otoczony wafelkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny tort, który z pewnością zachwyci małych łasuchów. Nie jest trudny w wykonaniu a robi wspaniałe wrażenie.

Tort z cukierkami otoczony wafelkami

Składniki:

Tort z cukierkami otoczony wafelkami

Biszkopt:

krem truskawkowy:

  • 250 g masła,
  • 500 g truskawek (świeże lub mrożone),
  • 1/2 szklanki cukru.

Krem czekoladowy:

  • 300 g mascarpone,
  • 200 g kremu czekoladowego np. Nutella,
  • słodka herbata do nasączenia.

Ponadto:

  • wafelki w czekoladzie, np. WW, Pryncypałki około 45 sztuk,
  • 150 g kolorowych drażetek lentilek.

Sposób przygotowania:

Tort z cukierkami otoczony wafelkami
1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm. Piec około 35-40 minut w temp. 175 st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części. 

2. Truskawki obrać, przepołowić i rozgnieść widelcem. Odsączyć na durszlaku. (Mrożone truskawki należy rozmrozić, rozgnieść i odsączyć) Miękkie masło utrzeć z cukrem, stale ucierając dodawać po łyżce truskawek.

3. Serek mascarpone utrzeć z Nutellą. Blaty ciasta nasączyć herbatą, po czym przełożyć kremem truskawkowym. Wierzch oraz boki ciasta posmarować kremem czekoladowym. 

4. Boki tortu obłożyć wafelkami, układając je ciasno, jeden przy drugim. Do środka wsypać cukierki. Całość przewiązać wstążką.

Tagi:

ciasta tort