Sposób przygotowania:
Drożdżóweczki z serkiem migdałowym bez tłuszczuETAP 1:
Jabłko umyć, osuszyć i obrać. Pozbawić nasion. Przełożyć do rondelka, zalać wodą w takiej ilości, aby przykryła owoce. Ugotować do miękkości. Jabłka ostudzić i zmiksować blenderem na puree.
ETAP 2:
Do miski przełożyć obie mąki, dodać drożdże, cukier i wymieszać. Dodać jajko i białko. Wstępnie wymieszać. Dodać przetarte jabłko i zagnieść ciasto. Wyrabiać ciasto około 5 minut. Odłożyć do wyrośnięcia.
ETAP 3:
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasta, ponownie lekko je wyrobić. Ciasto rozwałkować na płat o grubości około 8 mm. Ringiem wyciąć krążki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Szklanką zrobić delikatnie wgłębienie w drożdżówce.
Odłożyć na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz użyć szklanki, aby poprawić wgłębienie.
ETAP 4:
W malej miseczce wymieszać serek z cukrem i żółtkiem. Płatki migdałowe zmielić w młynku do kawy.
Dodać do serka i po raz ostatni wymieszać.
ETAP 5:
Serek nakładać w zagłębienie w drożdżówce. Ciasto drożdżówki posmarować delikatnie roztrzepanym jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st i piec około 16-18 minut.
Ostudzić na kratce. Smacznego!