Sposób przygotowania:
Podudzie indycze faszerowane jabłkiem z sosem kiwiETAP 1:
Mięso umyć i osuszyć. Ostrożnie odsunąć skórę. Wytrybować kość oraz ścięgna. Mięso odrobinę rozbić tłuczkiem do mięsa.
Oprószyć mięso solą, pieprzem, tymiankiem oraz przyprawą do kurczaka.
ETAP 2:
Cebulę pokroić w małą kostkę. Zeszklić na patelni na łyżce oleju. Jabłko drobniutko pokroić i dodać na patelnię. Po około minucie zdjąć z ognia i zostawić do lekkiego ostygnięcia.
Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą mielonego kminku.
ETAP 3:
Przygotowanymi jabłkami nafaszerować mięso. Zabezpieczyć wykałaczkami lub nicią bawełnianą. Ostrożnie nałożyć skórę. Oprószyć ją solą.
ETAP 4:
Do małej miseczki zetrzeć czosnek, dodać sok z cytryny i wymieszać. Nałożyć z każdej strony na skórę indyczą. Piekarnik nagrzać do 200 st.
Podudzie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać około 3-4 łyżki wody i wstawić mięso. Piec około 80-90 minut, obracając mięso co około 25-30 minut.
Prosty sos:
W między czasie gdy mięso będzie się piec przygotować sos. Herbata powinna być zimna. Do pojemnika blendera przełożyć pokrojonego w duże kawałki kiwi, dodać herbatę i zmiksować. Dodać oliwę oraz pieprz i ponownie krótko zmiksować. Odłożyć do lodówki na czas pieczenia mięsa.
Mięso wyjąć z piekarnika, odłożyć na 5 -7 minut, aby mięso odpoczęło. Następnie wyjąć wykałaczki, pokroić na plastry. Podawać ze schłodzonym sosem i pieczonymi ziemniakami. Smacznego!