Sposób przygotowania:
Tort z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy mannyBiszkopt:
Jajka należy wymieszać z cukrami i olejem, a następnie połączyć z mąką pszenną oraz proszkiem.
Masę przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku - 25-30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu ciasto przekroić na 3 blaty.
Krem:
2 szklanki mleka należy zagotować z odrobiną soli.
W reszcie - wymieszać kaszę manną, a następnie przelać do wrzącego mleka.
Mieszając - gotować aż masa zrobi się gęstsza. Na samym końcu wsypać wiórki kokosowe.
Wszystko razem wymieszać i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Po tym czasie masło oraz cukier utrzeć do puszystości i stopniowo połączyć z kaszą.
Pod koniec do kremu dodać alkohol oraz sok z cytryny.
Całość wstawić do lodówki, aby masa zgęstniała, a następnie podzielić na 3 części.
Nasączenie:
Alkohol wmieszać z wodą (ilość wody zależy od gustu) i z sokiem z cytryny.
Wierzch:
Na patelni rozgrzać masło i wymieszać z cukrem oraz z wiórkami.
Całość mieszając lekko podprażyć.
Całość:
Spód położyć na paterze i delikatnie nasączyć, a następnie posmarować kremem.
Ułożyć pokrojone wafelki, przykryć kolejnym blatem ciasta, nasączyć, posmarować kremem, posypać wafelkami.
Przykryć ostatnią częścią biszkoptu, nasączyć, a boki oraz wierzch tortu posmarować resztą kremu.
Oprócz tego w wierzch wklepać uprażone i ostudzone wiórki.
Całość udekorować m.in. za pomocą wafelków i schłodzić w lodówce.
gusia1000