Sposób przygotowania:
Prosty pasztecik drobiowy z jabłkiemETAP 1:
Wątróbkę umyć, osuszyć. Pozbawić błon i przerostów. Zalać mlekiem i zostawić na około godzinę.
Odcedzić, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić wątróbkę i podsmażyć.
Dodać około ¼ szklanki wody i dusić do miękkości i odparowania wody. Zdjąć z ognia, ostudzić.
ETAP 2:
Jabłko umyć, osuszyć. Pozbawić nasion ( nie obierać) i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Przełożyć do rondelka i dusić aż jabłka zmiękną. Zestawić z ognia i ostudzić.
ETAP 3:
Z indyka i kurczaka oddzielić mięso od kości i ścięgien. Przełożyć do naczynia o płaskim dnie. Wstępnie zmiksować.
Dodać wątróbkę i jabłka. Ponownie zmiksować.
ETAP 4:
Dodawać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
ETAP 5:
Przełożyć do małej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. Piec około 45-50 minut. Wyjąć, ostudzić i wstawić do lodówki.
Smacznego!
Bo
Aż wstyd , ale jeszcze nie robiłam takiego domowego pasztetu :D