Sposób przygotowania:
Tort motyl w/g Karolci
Żółtka rozdzielamy od białek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Żółtka rozmącamy widelcem i dodajemy powoli do białek. Mieszamy drewnianą łyżką. Przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 45 min. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt w środku się upiekł. Jeśli patyczek jest suchy oznacza to, że biszkopt jest gotowy. Biszkopt studzimy. W tym czasie przygotowujemy krem: ucieramy miękkie masło, w osobnym naczyniu miksujemy mleko z kremem Gellwe, początkowo na najniższych obrotach, później przez 2 minuty na najwyższych, do ubitego kremu z mlekiem dodajemy utarte masło i miksujemy do czasu uzyskania jednolitej masy. Gdy biszkopt ostygnie przekrajamy go na 3 placki, a następnie na pół tak, by powstało 6 połówek kół. Połówki kół kładziemy tak, aby zaokrąglone brzegi stykały się i tworzyły kształt motyla. Każdą część nasączamy sokiem porzeczkowym, przekładamy lekko karmelem i kremem waniliowym. Gdy wszystkie 6 części skleimy, wkładamy tort do lodówki, by krem się ściągnął, a tort nie rozpadał. W tym czasie przygotowujemy lukier ozdobny: miksujemy miękkie masło z cukrem pudrem uzyskując biały lukier, dodajemy barwniki spożywcze, aby uzyskać pożądany kolor. Gdy lukier będzie gotowy, wyjmujemy tort z lodówki i smarujemy go lukrem oraz przyozdabiamy według uznania. Środkiem motyla będą dwa połączone ciastka wafelki. Tort przechowujemy w lodówce. Smacznego :)