Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Tort z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wierzch tortu oblać polewą czekoladową.

Tort z galaretką

Składniki:

Tort z galaretką

 

  • biszkopt:
  • 6 jajek
  • szklanka maki
  • szklanka cukru
  • proszek do pieczenia
  • masa:
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 25 dag margaryny
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 szt galaretki(każda innego koloru)

 

Sposób przygotowania:

Tort z galaretką
Ubić białka na sztywno, dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać, wsypać powoli cukier, połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy, wymieszać, wylać ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem, upiec ciasto. Galaretkę ugotować, wylać każdą na osobny talerz. Po wystudzeniu pokroić w kostkę.
W pół litrze wody ugotować żelatynę. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą, wlać ciepłą żelatynę. Wymieszać wszystko, dodać pokrojoną galaretkę. Biszkopt przekroić na trzy części i przełożyć masą.