Sposób przygotowania:
Tort z gruszkami smakosza
Przygotowanie;
Przesiać mąkę,dodać masło,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtko,cukier,cukier waniliowy,wodę i otartą skórkę z 1 cytryny.Zarobić ciasto nożem,zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Gruszki umyć,opłukać,obrać,przekrajać wzdłuż,usunąć gniazda nasienne.Ugotować w osłodzonej wodzie,osączyć.W 1 szklance syropu z gotowania gruszek rozpuścić galaretkę i odstawić do zastygnięcia.Schłodzonym ciastem wylepić dno i brzegi tortownicy i piec w temp.220s.c około 20 minut.Przyrządzić krem; żółtka utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym.Kilka łyżek zimnego mleka wymieszać z mąką,wlać do mleka zagotowanego z masłem,mieszając zagotować,dodać,mieszając,utarte żółtka.Ostudzić w zimnej wodzie.Na ostudzonym cieście rozsmarować krem.Ułożyć połówki gruszek i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Przesiać mąkę,dodać masło,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtko,cukier,cukier waniliowy,wodę i otartą skórkę z 1 cytryny.Zarobić ciasto nożem,zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Gruszki umyć,opłukać,obrać,przekrajać wzdłuż,usunąć gniazda nasienne.Ugotować w osłodzonej wodzie,osączyć.W 1 szklance syropu z gotowania gruszek rozpuścić galaretkę i odstawić do zastygnięcia.Schłodzonym ciastem wylepić dno i brzegi tortownicy i piec w temp.220s.c około 20 minut.Przyrządzić krem; żółtka utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym.Kilka łyżek zimnego mleka wymieszać z mąką,wlać do mleka zagotowanego z masłem,mieszając zagotować,dodać,mieszając,utarte żółtka.Ostudzić w zimnej wodzie.Na ostudzonym cieście rozsmarować krem.Ułożyć połówki gruszek i wstawić na 1 godzinę do lodówki.