Tort z gruszkami smakosza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

smaczny tort gruszkowy-polecam

Tort z gruszkami smakosza

Składniki:

Tort z gruszkami smakosza

 

  • Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 kostki masła roślinnego
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 4-5 większych gruszek
  • ok 1/2 l wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 torebki galaretki pomarańczowej
  • Krem :
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1/3 l mleka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Tort z gruszkami smakosza
Przygotowanie;
Przesiać mąkę,dodać masło,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtko,cukier,cukier waniliowy,wodę i otartą skórkę z 1 cytryny.Zarobić ciasto nożem,zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Gruszki umyć,opłukać,obrać,przekrajać wzdłuż,usunąć gniazda nasienne.Ugotować w osłodzonej wodzie,osączyć.W 1 szklance syropu z gotowania gruszek rozpuścić galaretkę i odstawić do zastygnięcia.Schłodzonym ciastem wylepić dno i brzegi tortownicy i piec w temp.220s.c około 20 minut.Przyrządzić krem; żółtka utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym.Kilka łyżek zimnego mleka wymieszać z mąką,wlać do mleka zagotowanego z masłem,mieszając zagotować,dodać,mieszając,utarte żółtka.Ostudzić w zimnej wodzie.Na ostudzonym cieście rozsmarować krem.Ułożyć połówki gruszek i wstawić na 1 godzinę do lodówki.