Sposób przygotowania:
Tort z kremem kajmakowymETAP 1:
BISZKOPT: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania po łyżce dodawać cukier, dalej ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając.
ETAP 2:
Obie mąki przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
ETAP 3:
Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarować. Przelać ciasto i wstawić do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i piec 30 minut.
Wyłączyć piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawić ciasto do całkowitego wystygnięcia.
ETAP 4:
KREM KAJMAKOWY: miękkie masło i masę kajmakową w temperaturze pokojowej krótko zmiksować do uzyskania gładkiego kremu.
WYKONANIE: biszkopt przekroić na trzy blaty. Do nasączania biszkoptów użyć soku z mandarynek lub soku z cytryny wymieszanego z wodą. Na pierwszym blacie rozsmarować część kremu kajmakowego, na nim ułożyć połowę starannie osączonych z soku mandarynek.
Z drugim blatem biszkoptu zrobić tak samo. Następnie ułożyć trzeci blat biszkoptu. Wierzch i boki tortu udekorować pozostałym kremem oraz czekoladowymi pralinkami i kolorową posypką.