anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

SUPERPRZEPIS

Tort z kremem kajmakowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Delikatna słodycz kremu kajmakowego połączona z orzeźwiającym smakiem mandarynek, to znakomite połączenie.

Tort z kremem kajmakowym

Składniki:

Tort z kremem kajmakowym

 

 

  • KREM KAJMAKOWY:
  • masa kajmakowa – 1 puszka
  • miękkie masło – 200 g

 

  • PONADTO:
  • mandarynki w syropie – 1 puszka
  • czekoladowe pralinki – do dekoracji
  • kolorowa posypka – do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort z kremem kajmakowym

ETAP 1:

Tort z kremem kajmakowym
Białka i cukier ubite na puszystą pianę.

BISZKOPT: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania po łyżce dodawać cukier, dalej ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając.

ETAP 2:

Tort z kremem kajmakowym
Mąkę bardzo delikatnie wymieszać z masą.

Obie mąki przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.

ETAP 3:

Tort z kremem kajmakowym
Upieczony biszkopt odstawić do wystygnięcia.

Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarować. Przelać ciasto i wstawić do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i piec 30 minut.
Wyłączyć piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawić ciasto do całkowitego wystygnięcia.

ETAP 4:

Tort z kremem kajmakowym
Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty.

KREM KAJMAKOWY: miękkie masło i masę kajmakową w temperaturze pokojowej krótko zmiksować do uzyskania gładkiego kremu.

WYKONANIE: biszkopt przekroić na trzy blaty. Do nasączania biszkoptów użyć soku z mandarynek lub soku z cytryny wymieszanego z wodą. Na pierwszym blacie rozsmarować część kremu kajmakowego, na nim ułożyć połowę starannie osączonych z soku mandarynek.
Z drugim blatem biszkoptu zrobić tak samo. Następnie ułożyć trzeci blat biszkoptu. Wierzch i boki tortu udekorować pozostałym kremem oraz czekoladowymi pralinkami i kolorową posypką.


Tagi:

torty ciasta