malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Tort królewski z kajmakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Taki tort piekłam pierwszy raz na urodziny córki. Każdy go zachwalał i każdemu smakował. Będę piekła go częściej.

Tort królewski z kajmakiem

Składniki:

Tort królewski z kajmakiem

 

  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej,
  • 5 jajek,
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 łyżki kakao.
  • Nasączenie: 2 szklanki kawy.
  • Masa:
  • 2 kostki masła,
  • 2 puszki masy kajmakowej,
  • 2 tabliczki czekolady,
  • 5 łyżek śmietany 12%

Sposób przygotowania:

Tort królewski z kajmakiem
Białka ubijamy ze szczyptą soli, porcjami dodajemy cukier ubijając cały czas, dodajemy po żółtku, następnie przesiane maki z proszkiem, masę przelewamy do dużej tortownicy, śr. 30 cm. Pieczemy biszkopt, dzielimy na trzy części, studzimy Masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy masę kajmakową, przekładamy nią nasączone blaty tortu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietaną, polewamy nią tarta, dekorujemy według uznania.