Przepyszne, soczyste owoce, wyglądem przypominające pomarańcze. Wiecie co to? Oczywiście słodka mandarynka! Jej smak urzeka nas już od XIX wieku. Jest częstym dodatkiem do sałatek i ciast. Można z niej zrobić ciasto piaskowe - typowe dla babek albo muffinek. Idealnie sprawdzi się też zapieczona w masie serowej do sernika, albo jako dekoracja dla tego aksamitnego ciasta. Sok z mandarynki to wspaniały dodatek do koktajli, albo herbaty.
Pewnie nie zdajecie sobie sprawy z tego, że z mandarynek powstają... znakomite wina! Proces jest identyczny jak przy produkcji tradycyjnego wina z winogron. Wręcz nie można się od niego oderwać! Niezwykły, słodko-kwaśny smak mandarynki tworzy niesamowite połączenia z innymi składnikami. Kasza jaglana wraz z tym owocem urzeknie Was swoim smakiem, a makaron w połączeniu z mandarynką tworzą naprawdę udany duet.
Jak widać, z mandarynki można wyczarować wiele niezwykłych dań. Sprawdza się zarówno w słodkiej odsłonie jako np. konfitura, ale nie stroni od wytrawnych smaków mięsiw i kasz. Sałatka z dodatkiem tego owocu na pewno podbije niejedno serce.
Chwytajcie więc za mandarynki, obierajcie je i wkładajcie do ulubionych dań! A potem dzielcie się z nami waszymi niesamowitymi przepisami!