WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Świąteczny tort kajmakowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Niezwykle słodki i ciężki tort kajmakowy, dla prawdziwych łasuchów.

Świąteczny tort kajmakowy

Składniki:

Świąteczny tort kajmakowy

 

  • 3,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 150 g płynnego miodu
  • 0,5 kostki masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • konfitura wiśniowa
  • 2 puszki masy kajmakowej
  • 3/4 kostki masła
  • rodzynki

Sposób przygotowania:

Świąteczny tort kajmakowy
Pół kostki masła ucieramy z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo miód i jajka cały czas ucierając. Na koniec dodajemy przesiana mąkę z sodą i solą. Dokładnie wyrabiamy, owijamy w folię i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Następnie ciasto dzielimy na 4-5 części i rozwałkowujemy przycinając do wielkości blachy. Pieczemy w 180ºC ok 10 minut, aż blaty ciasta będą złociste. 3/4 kostki masła ucieramy na puszystą pianę i dodajemy puszkę masy kajmakowej. Ucieramy na jednolitą masę. Jeden blat ciasta smarujemy wiśniową konfiturą i przykrywamy kolejnym. Smarujemy je kolejno masą kajmakową i kremem maślano - kajmakowym. Na koniec cały tort smarujemy masą kajmakową i posypujemy rodzynkami. Chłodzimy w lodówce.

Tagi:

jajko jajka tort