Sposób przygotowania:
Tort migdałowo - kajmakowy
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy mikserem z cukrami, następnie dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i migdały. Dodajemy po łyżce piany z białek i bardzo delikatnie mieszamy, aż uzyskamy masę biszkoptową.Tortownicę ok. 20 cm natłuszczamy lub wykładamy papierem, po czym przelewamy naszą masę i pieczemy w ok. 180 stopniach ok. 25-30 minut - do suchego patyczka. Po ostygnięciu biszkopt przekrawamy na 3 blaty. 2. Na spodnim blacie rozsmarowujemy polowę naszej masy krówkowej i przykrywamy drugą częścią biszkopta. 3. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy najpierw z cukrem, a następnie ze śmietam fixem, aż będzie sztywna. Połowę masy rozmarowujemy na biszkopcie, po czym przykrywamy ją ostatnim blatem. Resztą kremówki smarujemy wierzch i boki torta. 4. Pozostałą masę krówkową przekładamy do szprycy i w dowolny sposób ozdabiamy nią górę torta. Posypujemy płatkami migdałowymi i ozdabiamy migdałami w czekoladzie. Schładzamy.