Sposób przygotowania:
Jesienny tort z jabłkami i kremem kajmakowymETAP 1:
Przygotuj ciasto:
Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termoobieg), dno oraz boki tortownicy o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Jajka ubij na puszysta masę z cukrem.Do jajek wlej olej i jeszcze chwilę miksu,masa będzie puszysta. Kolejno dodaj mąkę gryczaną,kakao, cynamon oraz sodę rozmieszaną z łyżką wody. Na końcu wmieszaj pokrojone w kostkę jabłka. Ciasto przelej do tortownicy,wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika. Piecz 50 minut (+/-) do suchego patyczka.
Gotowe ciasto przestudź (ja swoje upiekłam dzień wcześniej żeby się ładnie kroiło) a następnie przekrój na trzy równe blaty.
Przygotuj krem:
Utrzyj w misce mascarpone z kajmakiem. Gotowym kremem przełóż blaty ciasta, posmaruj nim również boki oraz wierzch ciasta.
Skórkę pomarańczową karmelizuj z cukrem i 2 łyżkami wody na patelni aż skórka będzie szklista (ok.10 minut). Skórką pomarańczową udekoruj tort.
Marika-
Magdalena88