kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Jesienny tort z jabłkami i kremem kajmakowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zapraszam na tort,który smakuje jesienią,jest idealny na te chłodne,mgliste dni gdy potrzebujemy kubka gorącej herbaty i czegoś słodkiego :)

Jesienny tort z jabłkami i kremem kajmakowym

Składniki:

Jesienny tort z jabłkami i kremem kajmakowym

 

  • ciasto:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka wody
  • 2 duże jabłka,obrane i pokrojone w grubą kostkę

 

 

  • krem kajmakowy:

 

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g gotowej masy kajmakowej

 

  • ponadto:

 

  • skórka z jednej pomarańczy (wycięta specjalnym nożykiem do skórek)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Jesienny tort z jabłkami i kremem kajmakowym

ETAP 1:

Przygotuj ciasto:

Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termoobieg), dno oraz boki tortownicy o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Jajka ubij na puszysta masę z cukrem.Do jajek wlej olej i jeszcze chwilę miksu,masa będzie puszysta. Kolejno dodaj mąkę gryczaną,kakao, cynamon oraz sodę rozmieszaną z łyżką wody. Na końcu wmieszaj pokrojone w kostkę jabłka. Ciasto przelej do tortownicy,wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika. Piecz 50 minut (+/-) do suchego patyczka.
Gotowe ciasto przestudź (ja swoje upiekłam dzień wcześniej żeby się ładnie kroiło) a następnie przekrój na trzy równe blaty.
Przygotuj krem:
Utrzyj w misce mascarpone z kajmakiem. Gotowym kremem przełóż blaty ciasta, posmaruj nim również boki oraz wierzch ciasta.
Skórkę pomarańczową karmelizuj z cukrem i 2 łyżkami wody na patelni aż skórka będzie szklista (ok.10 minut). Skórką pomarańczową udekoruj tort.


Tagi:

tort