Sposób przygotowania:
Tort kolorowy warstwowy
Przygotować biszkopt jasny. Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy żółtka i cukier oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do przygotowanej tortownicy i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Ciasto studzimy i przekrawamy na połowy. Przygotować biszkopt ciemny. Wybijamy jajka oddzielając żółtka od białek i ubijamy białka na sztywno. Dodajemy wodę, żółtka i cukier a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i z kakao. Przekładamy ciasto do tortownicy takiej samej wielkości jak przy biszkopcie jasnym. Pieczemy ok 25 min w 180 stopniach. Ciasto studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody i lekko przestudzamy. Pierwszą połowę jasnego biszkopta lekko nasączamy i smarujemy powidłami. Kładziemy krem budyniowy (ja miałam od innego ciasta) i rozsmarowujemy. Ciemny krążek ciasta z jednej strony smarujemy połową masy kajmakowej i smarowaną stroną kładziemy na kremie. Ciemny biszkopt lekko nasączamy i zasmarowujemy pozostałą masą kajmakową. Śnieżkę ubijamy w w 2 szkl mleka i dodajemy żelatynę. Razem ubijamy. Śnieżkę wykładamy na posmarowane masą ciemne ciasto (zostawić trochę na zasmarowanie wierzchu torta) i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugą częścią jasnego ciasta nasączamy ponczem i zasmarowujemy resztą śmietany. Dowolnie dekorujemy.