katarzynka455

katarzynka455

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1375]

Tort kolorowy warstwowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Tort raczej nieskomplikowany a łatwy w przygotowaniu z biszkoptów w dwóch kolorach.Gościom bardzo smakował.

Tort  kolorowy warstwowy

Składniki:

Tort kolorowy warstwowy

 

  • biszkopt jasny

 

  • jajka 6 szt
  • cukier 3/4 szkl
  • mąka 1 szkl kopiasta
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • biszkopt ciemny

 

  • jajka 4 szt
  • mąka 1/2 szkl
  • kakao 2 łyżki
  • woda 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • do przełożenia

 

  • masa kajmakowa 1 op
  • krem budyniowy 4 kopiaste łyżki
  • powidła śliwkowe

 

  • masa śmietanowa

 

 

  • do nasączania

 

  • poncz

 

Sposób przygotowania:

Tort kolorowy warstwowy
Przygotować biszkopt jasny. Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy żółtka i cukier oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do przygotowanej tortownicy i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Ciasto studzimy i przekrawamy na połowy. Przygotować biszkopt ciemny. Wybijamy jajka oddzielając żółtka od białek i ubijamy białka na sztywno. Dodajemy wodę, żółtka i cukier a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i z kakao. Przekładamy ciasto do tortownicy takiej samej wielkości jak przy biszkopcie jasnym. Pieczemy ok 25 min w 180 stopniach. Ciasto studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody i lekko przestudzamy. Pierwszą połowę jasnego biszkopta lekko nasączamy i smarujemy powidłami. Kładziemy krem budyniowy (ja miałam od innego ciasta) i rozsmarowujemy. Ciemny krążek ciasta z jednej strony smarujemy połową masy kajmakowej i smarowaną stroną kładziemy na kremie. Ciemny biszkopt lekko nasączamy i zasmarowujemy pozostałą masą kajmakową. Śnieżkę ubijamy w w 2 szkl mleka i dodajemy żelatynę. Razem ubijamy. Śnieżkę wykładamy na posmarowane masą ciemne ciasto (zostawić trochę na zasmarowanie wierzchu torta) i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugą częścią jasnego ciasta nasączamy ponczem i zasmarowujemy resztą śmietany. Dowolnie dekorujemy.