ewawul

ewawul

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Tort z marcepanem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny tort marcepanowy :))....

Tort z marcepanem

Składniki:

Tort z marcepanem

 

 

 

  • 7 jajek
  • 20 dag cukru
  • 10 dag mąki
  • 1 łyżka mąki ziemnia
  • czanej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 pomarańcza
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 cukier waniliowy
  • po 30 dag jogurtu i kremówki
  • 30 dag masy marcepanowej
  • 25 dag cukru pudru
  • 3 łyżki konfitury morelowej
  • tłuszcz do łormy
  • czerwona, niebieska i żółta farbka spożywcza

Sposób przygotowania:

Tort z marcepanem
Cztery jajka i 12 dag cukru ubić na puszysty krem. Wsypać mąkę z mąką ziemniaczaną, wyrobić. Na końcu dodać olej. Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem tortownicy (o śred. 26 cm), piec 20 min w temp. 175°C. Pomarańczę sparzyć, skórkę cienko otrzeć, sok wycisnąć. Biszkopt wystudzić, pokroić w poprzek na 3 równe krążki. Spód ciasta skropić 2 łyżkami soku z pomarańczy.

2 Żelatynę rozpuścić. Po-■ zostałe jajka i cukier ubijać 5 min mikserem. Dodać skórkę pomarańczową, cukier waniliowy i jogurt. Żelatynę

wymieszać najpierw z odrobiną kremu, potem z pozostałym kremem. Krem wstawić do lodówki, schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno, przekładać porcjami do tężejącej mai, jogurtowej. Połowę kremu rozsmarować na spodzie ciasta, przykryć drugim krążkiem ciasta, skropić sokiem pomarańczowym, posmarować resztą kremu. Przykryć ostatnim biszkoptem. Wstawić na 3 godziny do lodówki.
3 Masę marcepanową utrzeć z 10 dag cukru pudru. Rozwałkować na krążek (o śred. 34 cm). Tort posmarować konfiturą, przykryć marcepanowym kołem, mocno przycisnąć. Resztę cukru pudru utrzeć z 1 łyżką wody. Lukier podzielić na 3 części, ufarbować je na 3 kolory. Przełożyć do małej szprycki, wyciskać wzorki na cieście. Torcik podawać po zastygnięciu lukrowych wzorków.

Tagi:

jajko jajka