lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Tort z mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na życzenie domowników zrobiłam pyszny torcik z mascarpone. Pracochłonne ale za to smaczne. Pasuję na różne okazje.

Tort z mascarpone Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort z mascarpone

Składniki:

 

  • Masa:
  • mascarpone 600 g
  • śmietana 30% 400 ml
  • cukier 3 łyżki

 

  • Poncz cytrynowy:
  • sok z jednej cytryny
  • woda przegotowana 100 ml
  • cukier do smaku

 

  • Dodatkowo:
  • kakao 2 łyżeczki
  • czekolada mleczna 100 g
  • mleko 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Tort z mascarpone

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch,dodajemy przesiane obie mąki delikatnie mieszamy do połączenia.

Formę okrągłą 26 cm wykładamy papierem do pieczenia( same dno) i przekładamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 4 krążki. Każdy krążek nasączamy ponczem( sok z cytryny trochę wody i cukru).

Ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem i dodajemy partiami serek. Masą smarujemy każdy krążek i boki tortu.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną polewamy tort.Trochę masy zostawiamy i dodajemy do niej kakao ( zabarwiamy).

Dekorujemy używając rękawa cukierniczego.

Tort z mascarpone
Jaja ubijamy z cukrem na puch,dodajemy przesiane obie mąki delikatnie mieszamy do połączenia.
Tort z mascarpone
Formę okrągłą 26 cm wykładamy papierem do pieczenia( same dno) i przekładamy ciasto biszkoptowe.
Tort z mascarpone
Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 4 krążki. Każdy krążek nasączamy ponczem( sok z cytryny trochę wody i cukru).