Patrycja&Ola

Patrycja&Ola

Kucharz
[Przepisów: 12]

Tort z Nutellą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tort doskonały na wszelkie okazje i uroczystości, najlepiej smakuje schłodzony.

Tort z Nutellą

Składniki:

Tort z Nutellą

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek,
  • 1 szkl. cukru,
  • 1 szkl. mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Masa:
  • 500 gram śmietany 36 %,
  • 500 gram Nutellii.
  • Poncz:
  • cytryna, woda, cukier.

 

 

Sposób przygotowania:

Tort z Nutellą
Biszkopt: Jajka wraz z cukrem (zaczynając od białek) ubić. Następnie dodać 1 szklankę mąki oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać i upiec w wysmarowanej i oprószonej tortownicy w 180 stop. 30- 40 min. Masa: Śmietanę ubić na sztywno po czym delikatnie wmieszać Nutellę. Poncz: Cytrynę z wodą doprawić cukrem do smaku. Gdy biszkopt ostygnie przekroić go na połowę, nasączyć przygotowanym ponczem, a następnie przełożyć masą oraz dobrze schłodzić do momentu podania. Udekorować bitą śmietaną i np wiórkami czekoladowymi.