Sposób przygotowania:
Tort z okazji chrztu
Osiem białek ubij z cukrem na sztywno po czym dodaj żółtka, do masy stopniowo dodawaj olej i mąkę przesianą z proszkiem, ciasto delikatnie wymieszaj. Masę biszkoptową podziel na dwie części i jedną z nich zabarw na niebiesko, ciasto przelej do małych tortownic wysmarowanych tłuszczem i piecz 30 min w 180 stop (kiedy biszkopty się pieką przejdź do robienia kremu). Całe jajka wybij do metalowej miski i lekko roztrzep, miskę z jajkami ustaw na garnku z gotującą się wodą i ubijaj wraz z cukrem i cukrem wanilinowym, kiedy masa stanie się gęsta i mocno ciepła zdejmij ją z garnka i ubijaj do ostygnięcia. Do miękkiego masła stopniowo dodawaj chłodną masę jajową stale ucierając całość, kiedy krem będzie gotowy dopraw go sokiem z cytryny i alkoholem. Przekrojone biszkopty nasączaj ponczem i smaruj marmoladą wiśniową i kremem maślanym, gotowy tort udekoruj wedle uznania.