Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Tort z okazji chrztu

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Elegancki torcik z okazji Chrztu Świętego, idealny jako prezent . Na pewno zachwyci wszystkich gości.

Tort z okazji chrztu

Składniki:

Tort z okazji chrztu

 

  • 8 jaj
  • 250g cukru
  • 275g mąki
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • marmolada wiśniowa
  • poncz
  • niebieski barwnik
  • dekoracje z lukru plastycznego
  • KREM MAŚLANY:
  • 5 jaj
  • 350g masła
  • 250g cukru
  • cukier wanilinowy
  • sok z cytrynu
  • rum

Sposób przygotowania:

Tort z okazji chrztu
Osiem białek ubij z cukrem na sztywno po czym dodaj żółtka, do masy stopniowo dodawaj olej i mąkę przesianą z proszkiem, ciasto delikatnie wymieszaj. Masę biszkoptową podziel na dwie części i jedną z nich zabarw na niebiesko, ciasto przelej do małych tortownic wysmarowanych tłuszczem i piecz 30 min w 180 stop (kiedy biszkopty się pieką przejdź do robienia kremu). Całe jajka wybij do metalowej miski i lekko roztrzep, miskę z jajkami ustaw na garnku z gotującą się wodą i ubijaj wraz z cukrem i cukrem wanilinowym, kiedy masa stanie się gęsta i mocno ciepła zdejmij ją z garnka i ubijaj do ostygnięcia. Do miękkiego masła stopniowo dodawaj chłodną masę jajową stale ucierając całość, kiedy krem będzie gotowy dopraw go sokiem z cytryny i alkoholem. Przekrojone biszkopty nasączaj ponczem i smaruj marmoladą wiśniową i kremem maślanym, gotowy tort udekoruj wedle uznania.