Sposób przygotowania:
Tort świeca na chrzest
Biszkopt: dwie duże formy smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, wylewamy na nie równe porcje ciasta: Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, dodajemy powoli po łyżce cukier ubijamy do rozpuszczenia się cukru, potem żółtka i porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy 20 min w temp 180 stopni C. Upieczone biszkopty przekładamy na ścierkę i zwijamy w rulon (wzdłuż). Odstawiamy do ostygnięcia. Masa: Gotujemy budyń: odlewamy 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy w niej budynie, resztę zagotowujemy z 7 łyżkami cukru. Do gotującego się mleka wlewamy zawiesinę mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Studzimy. Margarynę ucieramy z budyniem aż powstanie jednolity krem, będzie do wygładzenia wierzchu placka. Śmietanę ubijamy z 3 łyżkami cukru i śmietan fix na sztywno. Ananasy odciskamy kroimy w kostkę i mieszamy delikatnie z śmietaną. sokiem poczujemy biszkopty łączymy . Biszkopty smarujemy masą śmietanową i zwijamy w roladę oba. Masą budyniową wygładzamy wierzch. 2/3 masy marcepanowej rozwałkowujemy i dokładnie z każdej strony okładamy placek. Odkładamy do lodówki w tym czasie z reszty masy formujemy ozdoby dodając barwniki: knot (biały) z ognikiem (szczypta czerwone barwnika do niewielkiej ilości masy by wystarczyła tylko na ognik), Stokrotki białe z żółtymi środkami. Kokardka różowa z białą wstążką, literki lekko zabarwione czerwonym. Wszystkie elementy łączymy tworząc świece.