Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Tort z porów

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Naprawdę coś pysznego i zaskakującego!

Tort z porów

Składniki:

Tort z porów

 

  • 1,2 kg.porów,
  • 4 cebule,
  • 20 dag.kiełbasy,
  • 10 dag.boczku,
  • 15 dag.twarogu,
  • 6 jajek,
  • 300ml. śmietany 18%,
  • 1 łyżka kaszy manny,
  • 6 łyżek mleka,
  • 7 łyżek oleju,
  • 750ml.bulionu,
  • 30dag.mąki,
  • 2 lyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki bułki tartej1/2lyżeczki majeranku,
  • 5 dag.suszonej cebuli,
  • biały pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Tort z porów
Pory pokroić w cienkie krążki,boczek w kostkę i wysmażeć go na 1łyżce oleju,dodać do niego pory i pokrojoną w kostkę cebilę i dusić kilka minut na małym ogniu.Następnie zalać wszystko bulionem i dusić 5min.przyprawić sola i pieprzem i zdjąć z ognia(odlać nadmiar bulionu,w który dusiliśmy).Kiełbasę pokroić w plasterki.Twaróg zmiksować z 6łyżkami oleju,mlekiem i 1łyżeczką soli i połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia,całość wyrobić na jednolite ciasto,dodać do niego suszoną cebulę.Ciasto rozwałkować na okrągły placek i wylepić nim dno i brzegi tortownicy o średnicy 26cm.Spód posypać tartą bułką,ułożyć na nim plasterki kiełbasy i przykryć podduszonymi porami.Śmietanę zmiksować z jajkami,kaszą manną i przyprawami,polać nią ciasto.Piec ok.75min.w 175"C i podawać na ciepło.