lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Tort ze śmietany i mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lubicie słodkie torty? Ja lubię takie pół na pól aby nie zemdliło. Serek mascarpone śmietana biała czekolada idealna kompozycja smakowa. By jeszcze lepiej smakowała przełamałam go smakiem kwaskowym. Jagody, to jest co smakuje naszym kubkom smakowym.

Tort ze śmietany i mascarpone Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Tort ze śmietany i mascarpone

Składniki na biszkopt

Dodatkowo:

  • jagody 500 g( miałam zamrożone)

 

  • cukier żelujący na 500 g owoców

 

  • wiórka żółte z czekolady

 

  • wiórka różowe z czekolady

Sposób przygotowania:

Tort ze śmietany i mascarpone

Wykonanie:

Więc moi drodzy zaczynamy od biszkoptu.Ten biszkopt zawsze wychodzi, nazwałam go łapu capu.

Do misy wbijamy jaja- ważne temp pokojowa. Wsypujemy cukier i miksujemy do momentu aż uznamy że odpowiada nam konsystencja oraz puszystość ubitych jaj.

Mąkę przesiewamy centralnie nad ubitymi jajami tak po troszku i łopatka mieszamy w jedną stronę,aż do ostatniej mąki. Formę 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia ( tylko dno) boki wysmarowałam masłem i obsypałam mąką.

Teraz spokojnie można przelać nasze ciasto biszkoptowe. Pieczemy w 170 stopniach 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy zostawiamy na 10 minut do schłodzenia, wyjmujmy z formy i kładziemy go do góry nogami( zdejmując papier) teraz z 10 minut postoi i się wyrówna ( będzie równy).

Kroimy go na cztery krążki.

Krem do tortu

Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do lekkiego schłodzenia. Ubijamy śmietanę na sztywno do której dodajemy serek mascarpone i ostudzoną czekoladę.

Przekładamy dwa krążki kremem.Trzeci krążek jagodami ( jakieś 5-7 minut gotujemy go garnku z cukrem żelującym ).

Teraz resztę kremu i obsypujemy wiórkami kolorowymi z czekolady. Wstawiamy do lodówki i po 4 godzinach można już jeść.

Tort ze śmietany i mascarpone
Do misy wbijamy jaja- ważne temp pokojowa.Wsypujemy cukier i miksujemy do momentu aż uznamy że odpowiada nam konsystencja oraz puszystość ubitych jaj.Mąkę przesiewamy centralnie nad ubitymi jajami
Tort ze śmietany i mascarpone
Tort ze śmietany i mascarpone
Formę 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia ( tylko dno) boki wysmarowałam masłem i obsypałam mąką.
Tort ze śmietany i mascarpone
Po upieczeniu wyjmujemy zostawiamy na 10 minut do schłodzenia, wyjmujmy z formy i kładziemy go do góry nogami( zdejmując papier) teraz z 10 minut postoi i się wyrówna ( będzie równy).
Tort ze śmietany i mascarpone
Przekładamy dwa krążki kremem.
Tort ze śmietany i mascarpone
Trzeci krążek jagodami ( jakieś 5-7 minut gotujemy go garnku z cukrem żelującym ).
Tort ze śmietany i mascarpone
Teraz resztę kremu i obsypujemy wiórkami kolorowymi z czekolady.

Tagi:

ciasto tort