Sposób przygotowania:
Tort ze śmietany i mascarponeWykonanie:
Więc moi drodzy zaczynamy od biszkoptu.Ten biszkopt zawsze wychodzi, nazwałam go łapu capu.
Do misy wbijamy jaja- ważne temp pokojowa. Wsypujemy cukier i miksujemy do momentu aż uznamy że odpowiada nam konsystencja oraz puszystość ubitych jaj.
Mąkę przesiewamy centralnie nad ubitymi jajami tak po troszku i łopatka mieszamy w jedną stronę,aż do ostatniej mąki. Formę 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia ( tylko dno) boki wysmarowałam masłem i obsypałam mąką.
Teraz spokojnie można przelać nasze ciasto biszkoptowe. Pieczemy w 170 stopniach 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy zostawiamy na 10 minut do schłodzenia, wyjmujmy z formy i kładziemy go do góry nogami( zdejmując papier) teraz z 10 minut postoi i się wyrówna ( będzie równy).
Kroimy go na cztery krążki.
Krem do tortu
Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do lekkiego schłodzenia. Ubijamy śmietanę na sztywno do której dodajemy serek mascarpone i ostudzoną czekoladę.
Przekładamy dwa krążki kremem.Trzeci krążek jagodami ( jakieś 5-7 minut gotujemy go garnku z cukrem żelującym ).
Teraz resztę kremu i obsypujemy wiórkami kolorowymi z czekolady. Wstawiamy do lodówki i po 4 godzinach można już jeść.