lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Tort szpinakowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Moja wersja tortu ze szpinakiem. Śmietana i mascarpone nadało słodkości . Ciasto genialne .

Tort szpinakowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort szpinakowy

 

  • 300 gram cukru pudru

 

 

 

  • mąki krupczatki ( dam ze 2 i pół szklanki )

 

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia ( ciekawe czy nie za dużo)

 

  • szpinak mrożony 450 gram ( kupiłam tafle taką już się prawie rozmroziła odcisnę tylko wodę :)

 

  • Dodatkowo:

 

  • granat 1 szt

 

 

  • serek mascarpone 250 gram

 

 

  • cukier puder 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Tort szpinakowy

1. Zmiksowałam jaja z cukrem na puch. 2. Wlałam olej. 3. Dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia. 4. Na końcu dodałam rozmrożony szpinak . 5. Wysmarowałam tortownicę margaryna i obsypałam krupczatką. 6. Przełozyłam masę i wstawiłam do pieca. 7. Piekłam godzinę w 170 stopniach . 8 . Ścięłam górę ciasta rozkruszyłam , ciasto przekroiłam .( dwa krążki ) Masa : 1. Ubiłam śmietanę z cukrem pudrem. 2. Dodałam cukier puder nadal miksując. 3. Dodałam serek mascarpone wymieszałam i dodałam na końcu śmietan fiksy . 4. Przełozyłam masą krążki ( środek i góra) , posypałam na górę okruszkami i posypałam owocami granatu . Wyszło fajnie , w smaku też pasuje idealnie .


Polecamy: szpinak na obiad >>>

Tort szpinakowy
Zmiksowałam jaja z cukrem na puch. Wlałam olej.
Tort szpinakowy
Dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia.
Tort szpinakowy
Na końcu dodałam rozmrożony szpinak .
Tort szpinakowy
Wysmarowałam tortownicę margaryna i obsypałam krupczatką. Przełozyłam masę i wstawiłam do pieca. Piekłam godzinę w 170 stopniach

Tagi:

szpinak