Sposób przygotowania:
Szafranowy tort z owocami i masą mascarp
Mocno schłodzone jajka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier i szafran. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wlewamy masę do tortownicy o średnicy 26-28 cm (spód tortownicy- tylko spód- smarujemy uprzednio masłem i wysypujemy bułką tartą). Pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez 25 minut (patyczkiem sprawdzamy, czy biszkopt jest już gotowy). Wyciągamy z piekarnika i nożem obkrawamy boki, ściągamy obręcz i pozostawiamy do ostygnięcia. Kawę zalewamy szklanką gorącej wody, studzimy. Śmietanę dokładnie ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy będzie już sztywna, dodajemy po łyżce sera mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach. Biszkopt kroimy na 3 krążki. Nasączamy pierwszy krążek ciasta kawą (mniej więcej 1/3 szklanki) i po 2 minutach smarujemy kremem z mascarpone. Układamy umyte i osuszone maliny oraz borówki. Przykrywamy kolejnym krążkiem i czynność powtarzamy. Ostatni płat ciasta nasączamy tylko kilkoma łyżkami kawy i rozsmarowujemy krem. Szprycą cukierniczą dekorujemy obręcz tortu. Przybieramy owocami.
kasiunia.1981
Bernadetta
Dziękuję bardzo :)
alicja.gotuje
marietta