Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Szafranowy tort z owocami i masą mascarp

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szybki tort na "niespodziankowe" urodziny Męża

Szafranowy tort z owocami i masą mascarp Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szafranowy tort z owocami i masą mascarp

 

  • Biszkopt:

 

 

  • Na krem:
  • 50 dag sera mascarpone
  • 350 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Cukier (4-5 łyżek)
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • Maliny
  • Borówki amerykańskie

 

Sposób przygotowania:

Szafranowy tort z owocami i masą mascarp
Mocno schłodzone jajka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier i szafran. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wlewamy masę do tortownicy o średnicy 26-28 cm (spód tortownicy- tylko spód- smarujemy uprzednio masłem i wysypujemy bułką tartą). Pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez 25 minut (patyczkiem sprawdzamy, czy biszkopt jest już gotowy). Wyciągamy z piekarnika i nożem obkrawamy boki, ściągamy obręcz i pozostawiamy do ostygnięcia. Kawę zalewamy szklanką gorącej wody, studzimy. Śmietanę dokładnie ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy będzie już sztywna, dodajemy po łyżce sera mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach. Biszkopt kroimy na 3 krążki. Nasączamy pierwszy krążek ciasta kawą (mniej więcej 1/3 szklanki) i po 2 minutach smarujemy kremem z mascarpone. Układamy umyte i osuszone maliny oraz borówki. Przykrywamy kolejnym krążkiem i czynność powtarzamy. Ostatni płat ciasta nasączamy tylko kilkoma łyżkami kawy i rozsmarowujemy krem. Szprycą cukierniczą dekorujemy obręcz tortu. Przybieramy owocami.
Szafranowy tort z owocami i masą mascarp
Mocno schłodzone jajka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier i szafran.
Szafranowy tort z owocami i masą mascarp
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wlewamy masę do tortownicy o średnicy 26-28 cm
Szafranowy tort z owocami i masą mascarp
Śmietanę dokładnie ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy będzie już sztywna, dodajemy po łyżce sera mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach.
Szafranowy tort z owocami i masą mascarp
Tort z kremem z mascarpone, malinami i borówkami