Beata1982

Beata1982

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Tort żurawinowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczny i zdrowy torcik żurawinowy, bardzo ładnie się prezentuje

Tort żurawinowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort żurawinowy

 

  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 3/4szkl.cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 500ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan -fix
  • żurawina do dekoracji
  • Poncz:
  • rum biały z wodą 1:1

 

Sposób przygotowania:

Tort żurawinowy
Biszkopt piekę wg. przepisu https://gotujmy.pl/latwy-i-szybki-biszkopt,przepisy,174641.html MASA: Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno. Pod koniec ubijania dodaję cukier puder wymieszany ze śmietan fixami. Ubijam , aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Każdy blat ponczuję przygotwanym rumem z wodą. Na dolny blat kładę cienką warstwę pokrojonej drobno żurawiny. Na nią nakładam śmietankę. Przykrywam. Na pozostałe blaty kładę resztę śmietanki. Tort ozdabiam pokrojoną drobniutko suszoną żurawiną. Wierzch smaruję śmietanką wymieszaną z odrobiną posypki czekoladowej. Po udekorowaniu wkładam w chłodne miejsce na kilka godzin. Smacznego !!
Tort żurawinowy
upieczony i wystudzony biszkopt pokrojony na blaty
Tort żurawinowy
suszoną żurawinę siekam w drobniutką kosteczkę
Tort żurawinowy
śmietankę ubijam z cukrem pudrem i śmietanfixem
Tort żurawinowy
tort ozdabiam za pomocą szprycy masą śmietankową i żurawiną

Tagi:

jajko jajka