xorcio

xorcio

Kucharz
[Przepisów: 13]

Tortilla

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Składniki przesiać przez sito i dodać łyżeczkę masła oraz tyle wody( około 1/3 szklanki),

Tortilla

Składniki:

Tortilla

 

Sposób przygotowania:

Tortilla

Składniki przesiać przez sito i dodać łyżeczkę masła oraz tyle wody( około 1/3 szklanki), aby po zagnieceniu uformowało się gęste ciasto . Ciasto zagniecione w kulę odstawić na 30 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury około 180ºC. Uformować cienkie placki (powinno wyjść ok. 12-16 sztuk) i posmarować je olejem (można użyć do tego pędzelka). Tortillę piec w piekarniku z obu stron tak by stały się suche, ale jeszcze elastyczne (kolor dość blady miejscami podpieczony). Można je już podczas pieczenia zawinąć tak aby utworzyły "kieszeń".