Sposób przygotowania:
Tortille ze szpinakowym nadzieniem....
Szpinak umyc, osuszyc i odkrajac ogonki od lisci, po czym drobno poszatkwac. Pieczarki obrac ze skóry i pokroic na drobne paski. Maly kawalek zoltego sera odciac od reszty sera i starkowac, uzyjemy go na koniec przygotowywania tortilli. Pozostaly, wiekszy kawalek sera zóltego, kroimu na kosteczke. Pomidora sparzyc, obrac ze skórki i pokroic w kosteczke. Jaja ugotowac na twardo, po schlodzeniu obrac ze skorki i pokroic w kosteczke. Natke pietruszki pokroic na drobno. Czosnek przecisnac przez praske, lub pokroic na bardzo drobna kosteczke. Pieczaki podsmazyc na polowie masla. Smazyc jakis czas, az odparuja wode, sprobowac, gdy sa juz lekko miekkie, lekko opruszyc sola i pieprzem, wymieszac, zdjac z pieca i przelozyc do miski. Patelnie, w ktorej smazyly sie pieczarki, wycieramy do sucha recznikiem papierowym i kladziemy reszte masla. Na maslo wrzucamy czosnek i podsmazamy chwilke, az pusci aromat. Wrzucamy szpinak i czekamy az odparuje. Gdy juz sie zetnie, dodajemy sol, pieprz i galke muszk., mieszamy, po czym dodajemy jogurt naturalny. Gdy juz sie ''zagotuje'' na naszej patelce, dodajemy pokrojone jaja, usmazone pieczarki i kosteczki sera zaoltego. Farsz jest gotowy, gdy ser sie lekko rozpusci, wtedy probujemy do smaku i doprawiamy, wg uznania, np. maggie lub vegeta (ja dodalam maggie). Farsz dzielimy na oko na 3 czesci. Przygotowujemy 3 placki tortilla i rozsmarowujemy na nich farsz, skrecamy w rulonik i wkladamy do formy do pieczenia (ja nie natluszczalam formy i nigdzie mi nie przystalo), rogrzewamy piekarnik do ok 220 stopni. Na ulozone w formie tortille posypojemy pokrojone w kosteczki pomidory, poszatkowana natke pietruszki i posypujemy startym, zoltym,serem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 10 minut. Smacznego :D
misia53
Sarenka
misia13
msewka
Sarenka
ka5iaa
nati33
wesoła
1. czy kupiony w sklepie placek /torilla/ trzeba podgrzać przed nałożniem farszu
2. czy potem pogrzewa się gotową razem z farszem
dostałam gotowe placki i nie wiem za bardzo jak to wszystko "ugryźć"
Evi
To moze ja sprobuje odpowiedziec :-)
Sprzedawane placki sa tylko lekko podpieczone wiec nie tylko nalezy je pogrzac ale lekko dopiec.
Jesli po nalozeniu farszu wstawimy je do piekarnika lub bedziemy je jeszcze raz podpiekac lub podgrzewac to wystarczy je podpiec tylko z tej strony gdzie nakladamy farsz.
A jak juz mowa o tortilla to zapraszam na moja strone gdzie mam przepis na placki tortilla ( piadine) wlasnego wyrobu....oraz inne farsze.
A ten przepis wstawiam do ulubionych i przybijam piateczke.
Sarenka
Kolezance odpowiedzialam na priv, mimo wszystko dzieki za komentarz! Lece na Toja stronke.
iwi69
Dorcia
gosiczek821