Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Tortille ze szpinakowym nadzieniem....

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Danie jest warte wypróbowania, ma delikatny smak, który mieciutko rozplywa sie w ustach...

Tortille ze szpinakowym nadzieniem....

Składniki:

Tortille ze szpinakowym nadzieniem....

 

  • 3 gotowe placki tortilla,
  • 500g swiezego szpinaku,
  • 150g pieczarek,
  • 100g zóltego sera,
  • 150 ml jogutru naturalnego,
  • 3 ugotowane na twardo jaja,
  • ok 50 g masla krowiego,
  • 3 zabki czosnku,
  • sol, pieprz, galka muszkatolowa, maggie lub vegeta,
  • kilka galazek natki pietruszki,
  • 1 duzy,, slodki pomidor.

 

Sposób przygotowania:

Tortille ze szpinakowym nadzieniem....
Szpinak umyc, osuszyc i odkrajac ogonki od lisci, po czym drobno poszatkwac. Pieczarki obrac ze skóry i pokroic na drobne paski. Maly kawalek zoltego sera odciac od reszty sera i starkowac, uzyjemy go na koniec przygotowywania tortilli. Pozostaly, wiekszy kawalek sera zóltego, kroimu na kosteczke. Pomidora sparzyc, obrac ze skórki i pokroic w kosteczke. Jaja ugotowac na twardo, po schlodzeniu obrac ze skorki i pokroic w kosteczke. Natke pietruszki pokroic na drobno. Czosnek przecisnac przez praske, lub pokroic na bardzo drobna kosteczke. Pieczaki podsmazyc na polowie masla. Smazyc jakis czas, az odparuja wode, sprobowac, gdy sa juz lekko miekkie, lekko opruszyc sola i pieprzem, wymieszac, zdjac z pieca i przelozyc do miski. Patelnie, w ktorej smazyly sie pieczarki, wycieramy do sucha recznikiem papierowym i kladziemy reszte masla. Na maslo wrzucamy czosnek i podsmazamy chwilke, az pusci aromat. Wrzucamy szpinak i czekamy az odparuje. Gdy juz sie zetnie, dodajemy sol, pieprz i galke muszk., mieszamy, po czym dodajemy jogurt naturalny. Gdy juz sie ''zagotuje'' na naszej patelce, dodajemy pokrojone jaja, usmazone pieczarki i kosteczki sera zaoltego. Farsz jest gotowy, gdy ser sie lekko rozpusci, wtedy probujemy do smaku i doprawiamy, wg uznania, np. maggie lub vegeta (ja dodalam maggie). Farsz dzielimy na oko na 3 czesci. Przygotowujemy 3 placki tortilla i rozsmarowujemy na nich farsz, skrecamy w rulonik i wkladamy do formy do pieczenia (ja nie natluszczalam formy i nigdzie mi nie przystalo), rogrzewamy piekarnik do ok 220 stopni. Na ulozone w formie tortille posypojemy pokrojone w kosteczki pomidory, poszatkowana natke pietruszki i posypujemy startym, zoltym,serem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 10 minut. Smacznego :D